Lassan már hárommillió eurót dobtak össze szlovák civilek, a pénzből az ukránoknak vásárolnának tüzérségi lőszereket

Akkor is segíteni akarnak az ukránoknak, ha az oroszpárti kormányuk nem akarja.

Közösségi adakozással dobtak össze eddig közel hárommillió eurót szlovák civilek annak érdekében, hogy a pénzből Ukrajnának vásároljanak tüzérségi lőszereket – írja a Politico.

Az összeget mintegy 46 ezer adományozó fizette be. Eredetileg egymillió euró lett volna a cél, de a kezdeményezést vezető pozsonyi önkormányzati képviselő, Lucia Stasselova szerint a támogatók nagy számát látva mertek a kezdeti határnál nagyobbat is álmodni.

Az akciót azt követően indították meg, hogy a Robert Fico vezette szlovák kormány elzárkózott Petr Fiala cseh miniszterelnök kezdeményezésétől. A cseh kormányfő ugyanis azt találta ki, hogy az Európai Unió fórumait megkerülve (ahol akár egy magyar vétóba is beleszaladhatott volna) egy olyan támogató hálózatot hoz létre, amelynek keretében a szövetséges országok lőszereket vásárolhatnak az ukránok számára.

A projekt 800 ezer tüzérségi lövedék beszerzését tűzte ki maga elé célul, ebből 300 ezret Fiala közlése szerint már március elején Ukrajnába küldtek.

A többek között oroszpárti üzenetekkel választást nyert Robert Ficónak esze ágában nem volt csatlakozni, sőt még azzal is megvádolta a szomszédját, hogy érdeke fűződik a háború támogatásához.

„Akkor is segítünk az ukránoknak, ha az oroszpárti kormányunk nem akarja” – áll az adománygyűjtők honlapján és az eddig befolyt összeg hozzávetőlegesen 800 darab lőszer megvásárlására elég, ami szép gesztus az ukránok felé, ám nagyságrendekkel alatta marad annak a mennyiségnek, amire Kijevnek égetően szüksége volna.

A háború ugyanis – nem utolsó sorban a tüzérségalapú szovjet doktrína következtében, – hatalmas mennyiségű töltetet emészt fel, az ukrán tüzérség a tavaly nyári ellentámadás idején naponta 4-7000 lövedéket lőtt ki az ellenségre, míg az oroszok napi húszezerrel válaszoltak.

Egyébként a közösségi adakozás sebességében és az összegyűlt pénz mennyiségében a szlovák civilek nem egy, a cseh kezdeményezést támogató kormányra rávertek. Szlovénia például egymillió eurót fizetett be a csehek által nyitott alapba, míg Lettország hétmilliót, a svédek pedig harmincmilliót.

„Addig tervezünk gyűjteni, amíg az emberek hajlandók pénzt áldozni” – mondta Stasselova. „Minden eurót arra használunk majd, hogy fegyvereket és lőszereket vásároljunk belőle Ukrajnának” – tette hozzá a politikus.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240422_szlovakia-civilek-adakozas-ukrajna-loszerek

Részvény: