Egy fideszes módosító javaslat szerint a papoknak nem kell jelenteniük a gyerekek elleni bűncselekményeket, ha gyónás útján értesülnek róla 

A kormánypárti Dunai Mónika által javasolt “mentesítés” csak a katolikus egyházra vonatkozik, mivel máshol nincs is gyónás. Így, ha egy katolikus pap nem jelenti a gyerek elleni szexuális abúzust, amiről a gyóntatófülkében hallott, nem is kaphat 2 év börtönt.

Különleges, csak a katolikus egyház tagjaira érvényes felmentést adna egy fideszes módosító javaslat a még elfogadás előtt álló új gyermekvédelmi törvénycsomag egyik fenyegető büntetőjogi szigorítása alól.

A Dunai Mónika (Fidesz) által jegyzett módosító lényegében felmentést adna az egyházi személyeknek a gyermekeket ért bűncselekmények bejelentési kötelezettsége alól, ha arról gyónás közben értesülnek.  

A szöveg szerint “Nem terheli jelzési kötelezettség az egyházi jogi személy és a vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagját az olyan információval kapcsolatban, amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn.” 

Gyónás csak a katolikus egyháznál van, tehát a törvénybe iktatandó kivételezést a katolikus papokra szabnák, akik így elhallgathatnák a tudomásukra jutott, például gyerekeket ért szexuális bántalmazást is, míg mások ugyanezért 2 év börtönt kapnak.  

A módosító indoklása szerint a gyónás “vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel”. 

A fideszes javaslat magyarázatként hozzáteszi: “Felmentést ad a büntetőeljárásról szóló törvény is a tanúkénti kihallgatása alól annak az egyházi személynek, akinek és amire vonatkozóan hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn”. 

A javaslattevő fideszes politikus, Dunai Mónika Facebook-oldalát máris ellepték a számonkérő és felháborodott kommentek – jobb híján az érettségiről szóló bejegyzése alatt, mert a saját törvénymódosítójának benyújtásáról nem posztolt. Ilyeneket írtak neki:

  • “Gyalázatos hogy pont egy nő löki a pedofil papok karmaiba a gyerekeket. Szégyelje magát ha egyáltalán tudja hogy mi az.”
  • “Egyébként megengedik, hogy elolvassa a módosítót, mielőtt benyújtja, vagy ez ilyen bizalom-játék bekötött szemmel?”
  • “Pontosan miért is kell mentesíteni a jelentési kötelezettség alól az egyházi személyeket gyermekvédelmi ügyekben?”

Ahogy arról a hvg.hu is beszámolt, az április végén az Országgyűlés elé benyújtott új “gyermekvédelmI” törvénycsomag alapján akár 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekvédelemben és a jelzőrendszerben dolgozók, akik például a pedofíliára utaló gyermekbántalmazást nem jelentik, pedig tudnak róla. 

Ez egyértelmű utalás a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatója, Vásárhelyi János esetére, hiszen sokan évek óta tudtak arról, mi folyik ott, mégse tettek ellene semmit.  De hasonló eset volt az is, amikor egy javítóintézet vezetése szexuális visszaélés miatt nem tett feljelentést, mondván,

a feljelentést követő vizsgálat „rossz fényt vetne az intézményre”. 

Azt egyébként már nem reklámozza a Fidesz, hogy a (fel)jelentést elmulasztókat szankcionáló ötlet annyira nem új, hogy már 2020 végén – éppen Bayer Zsolt egy rágalmazásgyanús elszólása miatt – törvényjavaslatot nyújtott be róla a Gyurcsány Ferenc vezette DK több politikusa, ám az előterjesztés végül el sem jutott a parlamenti szavazásig, mert a kormánypártiak leszavazták tárgysorozatba vételét.

A kormánypárti képviselők által annak idején elkaszált javaslat bűncselekményként nevesítette volna a kiskorúak és fiatalkorúak elleni szexuális bűncselekmény feljelentésének elmulasztását, ráadásul szélesebb körben és akár 3 év börtönnel fenyegetve, vagyis a Fidesz javaslata enyhébb lett. 

Arról, hogy a kormánypárti javaslatcsomagból a szakemberek hiányolják például a szakmai ellenőrzést, különösen az alapítványi gyermekotthonokban és az egyházi fenntartású nevelőszülői hálózatokban, ahol szerintük a legtöbb abúzus előfordul.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240507_egy-fideszes-modosito-javaslat-szerint-a-papoknak-nem-kell-jelenteniuk-a-gyerekek-elleni-buncselekmenyeket-ha-gyonas-utjan-ertesulnek-rola

Részvény: