Hároméves lemaradásban a boltok forgalma

Éledezik ugyan a boltok forgalma, de nem pörgött fel.

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint ezzel 2022 novembere óta először ismét a 2021-es év átlaga feletti forgalmat értek el a boltok: a volumen idén márciusban 0,5 százalékkal haladta meg a ’21-es év átlagát.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,7,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3,
  • nem élelmiszer- kiskereskedelemben 0,6 százalékkal

bővült az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 3,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,3, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 1,5 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,9, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 4,4, a használtcikk-üzletekben 5,9 százalékkal csökkent. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,2 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,3 százalékkal bővült. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,3 százalékkal nőttek.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,0 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva.

Január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Ebben az időszakban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,1, az üzemanyag- kiskereskedelemben 3,9 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal mérséklődött az értékesítés volumene.

Márciusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1586 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 51 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 33 százaléka a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/kiskereskedelem-eledezik-fogyasztas-marcius-ksh.789420.html

Részvény: