Költenének az emberek lakásfelújításra, csak lassan veszik rá magukat

A lakosság lakásfelújítási tervei a tavalyi nagy esés után csak lassan élénkülnek – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusi felméréséből. A tavalyi második félév erős csökkenése a GKI szerint egyebek mellett az Otthonfelújítási program kifutásával és a hitelkamatok emelkedésével magyarázható.

A GKI negyedévente készít felmérést a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezésére. A júliusi reprezentatív felmérésbe 1000 embert vontak be.

A GKI negyedévente készít felmérést a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezésére. A júliusi reprezentatív felmérésbe 1000 embert vontak be.

hirdetés X

A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei a Napi.hu hírlevelében.
Megállapították, hogy a háztartások

6,7 százaléka biztosan,
18,5 százaléka valószínűleg nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára.
Egy negyedévvel korábban ugyanez a két arány 4,9 és 19,6 százalék volt.

Ez azt jelzi, hogy a biztosan felújító családok aránya csaknem 2 százalékpontot emelkedett, míg a bizonytalanabbak aránya 1 pontot csökkent az előző megkérdezéshez képest.

Ez a hitel lehetne a lakásfelújítás mentsvára
Az ÉVOSZ kamattámogatott hitel alkalmazását javasolja a lakások felújításához.

Az életkor előrehaladtával párhuzamosan csökken a felújítási szándék:

a 30 év alattiak körében 9 százalék a biztosan,
20 százalék a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya,
a 60 év felettieknél ez a két arány 3 és 12 százalék.
Bár az építőanyagárak és a kivitelezési díjak emelkedése továbbra is erőteljes, a korábbaiknál mégis valamivel könnyebb kivitelezőt találni.

A lakásukra a következő egy évben nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 második negyedévében érte el a csúcsot. Ekkor még az Otthonfelújítási program jelentős összegekkel támogatta a gyereket nevelő családok lakásfelújítását és korszerűsítését és elegendő idő is volt a projektek befejezésére.

A tavalyi második félévben erősen csökkentek a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési tervei. Mindez a GKI szerint egyebek mellett az Otthonfelújítási program kifutásával és a hitelkamatok emelkedésével magyarázható.

Folytatódnak az átverések, most az építőipar van terítéken
Minden harmadik magyar, aki építkezik vagy lakást újít fel a kóklerek áldozata lesz. Van, akinek a kára eléri a egymillió forintot is – derül ki egy kutatás adataiból.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/lakasfelujitas-gki-lassulas.775028.html

Részvény: