Új eszközzel lépett a harctérre Oroszország

Új oroszok az Abzats nevű új egységgel próbálják meg levadászni az ukránok drónjait. A szerkezet 300-600 méteres hatótávolsággal rendelkezik.

Az utóbbi hónapok – az orosz-ukrán fronton és a közel-keleti hadműveletekben is – egyértelműen bizonyították, hogy a drónoknak fontos szerepük van a modern hadviselésben. Az ukránok több alkalommal sikeresen vetették be ezeket az eszközöket orosz célpontok ellen, így nem csoda, hogy Moszkva most egy új légvédelmi fejlesztéssel válaszol.

Egy új, vezető nélküli szárazföldi járművet vittek a harctérre, amelynek célja, hogy zavarja az ellenséges drónokat – Interesting Engineering. Az Abzats nevű szerkezet irányítását részben a mesterséges intelligencia végzi.

A készülék egy kerekeken guruló alvázból áll, amire az oroszok a saját fejlesztésű drónzavaró egységüket rögzítették. A gép egy előre kijelölt útvonalon képes önállóan navigálni, majd a célállomásnál elnyomni/zavarni az ukrán drónok által használt összes frekvenciát. Így azok irányíthatatlanná válnak.

A hír néhány héttel azután látott napvilágot, hogy az ukrán erők megszereztek egy T-72-es orosz tankot, amire drónzavaró rendszert is telepítettek.

A jelentések szerint a Abzats 5–25 km/h sebességgel képes közlekedni, és akár 120 kg hasznos terhet is elbír. A drónelhárító egység 300 és 600 méteres körzetben képes zavarni a drónok jelét.

Egy neve elhallgatását kérő forrás a Defense Postnak arról beszélt, hogy az Abzats már valóban ott van a csatatéren, azt nem tudni, hogy sorozatgyártott példányról van-e szó, vagy még csak prototípusok poroszkálnak.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20240506_orosz-dronelharito-egyseg-abzats-legvedelem-orosz-ukran-haboru

Részvény: