Szijjártó: Álhír, hogy Pécsre látogatna a kínai államfő

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a magyar érdekeknek jelenleg nem kedvez, ha cégnevekről zajlik találgatás a sajtóban.

Álhír, hogy Pécsre látogatna a kínai államfő – közölte Szijjártó Péter az örmény külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.

„Szeretném elmondani azt is, hogy aki egy tárgyalási folyamat során konkrét cégnevekről beszél még a megállapodás előtt, az egyértelműen Magyarország nemzeti érdekeivel, egyértelműen Magyarország gazdasági érdekeivel ellentétesen cselekszik” – jelentette ki, és arra kérte a sajtót, hogy a magyar érdekeket szem előtt tartva ne „fantáziáljon” vállalatnevekről.

Korábban mi is megírtuk a Szabad Európa információira hivatkozva, hogy a Magyarországra érkező Hszi Csin-ping egy új, elektromos autókat előállító gyárat adhat át Orbán Viktor társaságában a Pécs melletti Bicsérden.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kínai elnök delegációjával Magyarországra érkezik többek között Wang Yi külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Wang Wentao kereskedelmi miniszter, illetve Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

A látogatás során tizenhat megállapodást már biztosan alá fognak írni a felek, két másikról még egyeztetés folyik a felek között.

Tájékoztatása szerint ezek között kiemelkedő jelentősége van annak, amely az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza, amelyek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek.

Lényeges, hogy a nukleáris energia teljes portfólióját felölelő együttműködést indít a két ország, és remélhetőleg a kereskedelmi kapcsolat terén is sikerül további előrelépést elérni a kiváló minőségű magyar agrártermékek kínai exportlehetőségeinek bővítése révén – mondta el.

Emellett napirenden lesz a turisztikai kapcsolatok fejlesztése is, amit nagyban segít, hogy Magyarország abszolút regionális csúcstartó a júliustól meglévő heti tizenkilenc légi járatával.

„Szeretnénk, ha a vízummentesség, amelyet korábban kaptak a magyar állampolgárok, majd hosszabb időn keresztül is megmaradna” – jelentette ki.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a megbeszélések másik fő napirendi pontja az ukrajnai háború, a kínai béketerv lesz, amelyet Magyarország is üdvözöl, mégpedig egyrészt azért, mert egyáltalán létezik ilyen, másrészt pedig, mert a békéről szól.

„Kína egyértelműen a béketáborhoz tartozó egyik legerősebb állam, amely folyamatosan beszél a béke jelentőségéről. Itt abszolút egyetértés van közöttünk, ezért a tárgyalások napirendjének nagyon fontos pontja lesz a béketeremtés lehetősége” – közölte.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240506_szijjarto-alhir-hogy-pecsre-latogatna-a-kinai-allamfo

Részvény: