Kocsis Máté üzent Szijjártó Péternek: goromba dolgot tett a magyar Országgyűlés ellen

A svédek NATO csatlakozásának kérdése nem várt helyen nyitott frontot: a Fidesz frakcióvezetője megorrolt Szijjártó Péter külügyminiszterre, és a tusnádfürdői szabadegyetemen üzent neki.

„Én azt nem tartom jónak, hogy a külügyminiszter úr technikai kérdéssé minősítette a magyar Országgyűlés döntését. Ezt nem tartom szerencsés dolognak. A magyar országgyűlés a legfőbb népképviseleti szerv, a döntéseit szuverén módon hozza meg, és szerintem eléggé goromba dolog egy kormánytagtól technikai döntésnek minősíteni egy parlamenti döntést” – szögezte le Kocsis Máté a Telex tudósítása szerint.

A fideszes politikus azon akadt ki, hogy Szijjártó Péter külügyér a török döntés után az Országgyűlésre tolta a svéd NATO-csatlakozás felelősségét. Mint mondta, a magyar kormány már hónapokkal ezelőtt benyújtotta az erről szóló előterjesztést az Országgyűlésnek.

Nyilvánvalóan ezt azért tettük, mert támogatjuk a ratifikációt, hogy ha nem támogatnánk, akkor nem terjesztettük volna be. Tehát ez egy technikai kérdés, hogy a ratifikációs folyamatot a parlament mikor zárja le
– hangsúlyozta Szijártó Péter.

Kocsis Máté azonban nemcsak azt utasította vissza, hogy a magyar külügyminiszter nem tiszteli a magyar parlament döntési jogát, hanem arra is figyelmeztetett, hogy a Fideszben továbbra is fennállnak az aggályok a svédekkel szemben.

Az úgy igaz, ahogy elmondtam februárban, igen, ez a probléma most is van. Egy ország vagyunk, amelyet egy mi segítségünket kérő másik ország évek óta sérteget, hazudnak rólunk, rágalmaznak minket
– sorolta a frakcióvezető, hozzátéve, bár a nagyobbik kormánypárt többsége támogatja a svédek tagságát, a vita még fennáll.

Orbán-Biden kézfogó után: a világsajtó alapján nincs önálló magyar álláspont a svéd ügyben
Azt találgatják, hogy mi alapján hoz döntést Orbán Viktor.

A Telex összeállításából figyelemre méltó még Németh Zsolt egyik kijelentése. A Külügyi bizottság fideszes elnöke kijelentette,

a saját diplomáciai sikerünknek tekinthetjük, hogy a törökök belementek a svéd NATO-csatlakozásba.

Szerinte ebbe beletette a magát a magyar diplomácia, a svédeknél és a törököknél is.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/kocsis-mate-szijjarto-peter-svedorszag-nato.774467.html

Részvény: