Kína hivatalosan bejelentette a lazítások utáni első Covid-áldozatokat

Egy kínai egészségügyi szakértő szerint három téli hullámra kell számítani az országban – ez az első kezdete.

Két Coviddal kapcsolatos halálesetet jelentett be hétfőn a kínai egészségügyi bizottság – ők az első hivatalos áldozatai a vírusnak azt követően, hogy Peking társadalmi nyomásra december 3-án lazított az addig érvényben lévő, rendkívül szigorú koronavírus-protokollon, írja a Reuters.

Nagyon valószínű ugyanakkor, hogy nem a hétfőn bejelentett két áldozat az első december eleje óta, a Reuters riportere ugyanis szombaton hosszú autósort látott egy pekingi Covid-krematórium előtt várakozni, illetve „nagyjából húsz” hullazsákot is megfigyelt egy temetkezési vállalat épülete előtt. Azt ugyanakkor nem tudta megállapítani, hogy a halált ezekben az esetekben a koronavírus okozta-e.

Kína a koronavírus elszabadulása óta a hétfőiekkel együtt mindössze 5237 Covid-halálesetet jelentett, ami világszinten nagyon alacsony számnak számít, pláne, ha az ország 1,4 milliárd fős populációjához viszonyítjuk. Vasárnap a kormány csupán 2097 új fertőzöttet közölt, ami viszont feltehetőleg nem ad valós képet, és inkább alulbecsüli a számokat, mivel az országban nemrég eltörölték a kötelező tesztelést.

Wu Zunjou járványkutató egy szombati konferencián arról beszélt, hogy ezen a télen három vírushullámra kell számítani Kínában. A BBC szerint azt mondta, a mostani január közepéig tarthat, a másodikat pedig szintén januárban, 21-én indítja majd el az egy hétig tartó holdújév-ünnepséghez kapcsolódó tömeges belföldi utazás. Ilyenkor kínaiak milliói utaznak haza, hogy a családjukkal együtt ünnepeljenek. A harmadik hullám február végétől március közepéig fog tartani Wu szerint, miután az emberek az ünnepről visszautaztak dolgozni.

Kína hivatalos alap-átoltottsága 90 százalék fölötti, de az emlékeztető oltást is felvett felnőttek aránya már csak 57,9 százalék. A 80 évnél idősebbek körében pedig csak 42,3 százalék az emlékeztetővel is való átoltottság. Egy amerikai jelentés szerint 2023-ban akár egymilliónál is többen halhatnak meg koronavírusban Kínában.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221219_Kina_hivatalosan_bejelentette_a_lazitasok_utani_elso_Covidaldozatokat

Részvény: