Kiderült, mitől zuhant össze a magyar import

A gépek behozatala nagyon visszaesett, ez felelős az augusztusi 7,6 százalékos importvisszaesés nagy részéért.

Augusztusban a kivitel volumene 0,5 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Júliushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,6, az importé 1,6 százalékkal csökkent – írja részletes jelentésében a KSH.

Euróban kifejezve az export értéke 1,7, az importé 19 százalékkal csökkent.

A gépek és szállítóeszközök 2022. augusztusi áron számított (tehát volumenben értendő) kivitele 0,5 százalékkal nagyobb, behozatala 15 százalékkal kisebb lett. Ezen belül a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene tizedével, importvolumene több, mint tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 0,3 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg az import visszaeséséből 6,1 százalékpontért felelős.

A feldolgozott termékek exportvolumene 4,2, importvolumene 8,7 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a gumigyártmány, importban az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,3 százalékponttal fékezte a teljes forgalom volumennövekedését, míg az importban 3,0 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 0,2 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 12 százalékkal kisebb lett.

A mindkét irányban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta – magyarázza a KSH.

Az import visszaesése nem meglepő, a gazdaság négy negyedéve technikai recesszióban van, a háztartások fogyasztása a reálbérek jelentős csökkenése miatt drasztikusan visszaesett. Mivel a vállalkozások elhalasztják beruházásaikat, a lakosság pedig nem fogyaszt, annyi behozatalra sincs szükség.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20231102_Kiderult_mitol_zuhant_ossze_a_magyar_import

Részvény: