Kerülőúton repült Szkopjébe az orosz külügyminiszter, Szijjártó Péterrel is találkozik

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A Vesti.mk északmacedón hírportál beszámolója szerint az orosz diplomácia vezetőjének azért kellett ekkora utat megtennie, mert a korábbi tervekkel ellentétben a gép nem Bulgária, hanem Törökország és Görögország felett haladva érte el Észak-Macedóniát. Ennek oka, hogy végül a bolgár kormány megtagadta, hogy az orosz gép használhassa a bolgár légteret, amennyiben a repülőn az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova is utazik. A tájékoztatás szerint a légtér használatát csak Szergej Lavrovnak és küldöttségének engedélyezték volna.

Az EBESZ szkopjei találkozóján több mint ötven ország diplomáciai vezetői vesznek részt, többen azonban bojkottálták a találkozót éppen azért, mert Szergej Lavrov bejelentette részvételi szándékát. Egyebek mellett Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminisztere mondta le a látogatást, Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere viszont szerda este egy villámlátogatás erejéig megállt az északmacedón fővárosban, mielőtt továbbutazott Izraelbe.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint David Cameron brit külügyminiszter szintén csak a szerda esti informális vacsorán vett részt, és még Szergej Lavrov érkezése előtt elhagyta Szkopjét.

Szijjártó Péter is ott lesz az eseményen. A külügyminiszter a Facebookon azt írta, a világ számos súlyos biztonsági kihívással néz szembe, talán soha nem volt ilyen rossz a globális biztonsági helyzet a hidegháború vége óta. A kelet-nyugat kapcsolatok ellenségeskedéssé alakulása miatt egyszer már blokkokra osztották a világot, amiből mi, magyarok nagyon rosszul jöttünk ki, fogalmazott.

„A mi érdekünk az, hogy kelet és nyugat között civilizált együttműködés legyen, azzal ugyanis Magyarország jól jár. A civilizált együttműködés alapja a párbeszéd, a párbeszédhez pedig kommunikációs csatornák kellenek. Ha ezeket bezárjuk, akkor a békés együttélés lehetőségét semmisítjük meg” – folytatta.

Ezért van nagy jelentősége az EBESZ mai miniszteri tanácsülésének, melyre Szkopjében kerül sor, s melyen részt vesz az amerikai és az orosz kolléga is. Jó lenne, ha a jövőben többször beszélnének egymással, mert az elhozná egy békésebb jövő reményét. Irány Észak-Macedónia!

– zárta a bejegyzést Szijjártó.

Észak-Macedónia egyébként december 31-ig tölti be az EBESZ soros elnöki tisztségét.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/11/30/oroszorszag-ukrajna-haboru-elo-hirfolyam-2023-november-30/#kerulouton-repult-szkopjebe-az-orosz-kulugyminiszter-szijjarto-peterrel-is-talalkozik

Részvény: