Iskolák, kórházak működtetésére kap újabb 1,5 milliárd eurót Ukrajna az EU-tól

Az Európai Bizottság kedden 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként – közölte a brüsszeli testület. Ezzel a támogatással az EU arra törekszik, hogy 2023-ig stabil, kiszámítható pénzügyi segítséget adjon Ukrajnának azonnali finanszírozási szükségleteinek fedezésében. A keddi kifizetéssel együtt Ukrajna idén 10,5 milliárd eurót kapott az MFA+ keretében.

A hitel formájában nyújtott források az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az orosz erők által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására használhatók fel.

A keddi kifizetésre azt követően került sor, hogy a bizottság megállapította: Ukrajna továbbra is kielégítő haladást ért el a szakpolitikai feltételek végrehajtása terén, és teljesítette a jelentéstételi követelményeket, amelyeknek célja a pénzeszközök átlátható és hatékony felhasználásának biztosítása. A testület sajtóközleményében az áll, hogy az elért haladás lehetővé teszi az augusztusi és a szeptemberi részletek – 1,5-1,5 milliárd euró – kifizetését is.

Ukrajna jelentős előrelépést ért el a pénzügyi stabilitás fokozása, a jogállamiság megerősítése, az energiarendszer javítása, az energiahatékonyság ösztönzése és a jobb üzleti környezet előmozdítása terén olvasható a sajtóközleményben.

„Miközben Ukrajna Oroszország brutális agressziós háborújának következményeit szenvedi el, az EU továbbra is szilárd pénzügyi támogatást nyújt az országnak” – idézte a bizottság a testület elnökét, Ursula von der Leyent.

Ezt addig folytatjuk, ameddig csak szükséges. Jövő év és 2027 között mintegy 50 milliárd eurót javasoltunk az átalakító reformok és beruházások finanszírozására Ukrajnában tette hozzá a német politikus.

A háború kezdete óta az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás 76 milliárd eurót tesz ki. Az Európai Bizottság június 20-án javaslatot tett továbbá egy olyan célzott eszköz létrehozására, amely a 2024-2027 közötti időszakra 50 milliárd euróig terjedő támogatást nyújtana Ukrajnának.

Forrás:(MTI)

Részvény: