Hamarabb jön a nyugdíj, van, aki milliókhoz juthat

Több jó hír is érkezett a héten a nyugdíjasok számára, az egyik ilyen, hogy korábban megkapják a járadékot májusban, a másik, hogy lehetőségük nyílik az időseknek is a családi házuk korszerűsítésére. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön. A KSH szerint több mint négyszeresére emelkedett a dolgozó nyugdíjasok száma, a szakértő úgy látja, ez a gazdaságnak, és a nyugdíjasok jövedelmi helyzetének is jót tesz. Bár a hazai nyugdíjak távolodnak az uniós átlagtól, nemzetközi trend, hogy az idősek visszatérnek a munka világába – emiatt is egyeztetnek már világszerte a nyugdíjkorhatár-emeléséről.

A május hónapban esedékes nyugdíjak néhány nappal korábban érkeznek a megszokottnál, a pénzt 2024. május 10-én, pénteken utalja a Magyar Államkincstár. Aki bankszámlára kérte a nyugdíjutalást, már május 10-én hozzájuthat nyugdíjához. Ha az ellátást postai úton érkezik, az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban rögzített kifizetési napon viszi ki a postás a nyugdíjat – derül ki a  kincstár Facebook-oldalára feltöltött nyugdíjutalási naptárból. 

Fő szabály szerint minden hónap 12. napján utalnak a nyugdíjasoknak, de ha ez a dátum hétvégére esik, korábban érkezik az összeg, idén ez a májuson kívül még októberben és december történik hasonlóan.

Szintén jó hír, hogy lehetőségük nyílik az időseknek is a családi házuk korszerűsítésére, így az elvárt, legalább 30 százalékos energetikai megtakarításnak köszönhetően a rezsijük érdemben csökkenhet. 

A 2024. június 3-án induló otthonfelújítási programból a családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható meg. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön.

Ugyanakkor az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó hitel igényléséhez számos feltételnek meg kell felelni, amelyekre a Bankmonitor szakértői szerint érdemes előre felkészülniük az időseknek is.

Egyre többen dolgoznak nyugdíj mellett, ez a gazdaságnak jó, de a trend előhozhatja a nyugdíj-korhatár emelését is
Egyre többen dolgoznak nyugdíj mellett, ez a gazdaságnak jó, de a trend előhozhatja a nyugdíj-korhatár emelését isKép: Getty Images

Egyik fontos feltétel például az, hogy az igénylő nem töltheti be a hitel lejáratakor a 75. életévét, ami 10 éves futamidőnél azt jelenti, hogy legfeljebb 64 évesen igényelhető a konstrukció. Megoldást jelenthet ilyenkor a rövidebb futamidő, ám ebben az esetben a havi törlesztők lesznek magasabbak, ezt pedig nem biztos, hogy ki tudják gazdálkodni a nyugdíjból élők. 3 millió forint kamatmentes hitelnek például

  • 25 ezer forint a havi törlesztője 10 éves futamidőre, míg
  • 8 évre 31 ezer forintot,
  • 5 évre pedig 50 ezer forintot kell havonta kigazdálkodni.

Sokan dolgoznak nyugdíj mellett

A KSH helyzetképe szerint tavaly már csaknem 115 ezren dolgoztak a 65–74 éves korosztályból, míg 2010-ben még alig voltak 28 ezren. Több mint négyszeresére emelkedett tehát a dolgozó nyugdíjasok száma.

A statisztikák szerint a 65 évesnél idősebb munkavállaló magyarok közel fele a nemzetgazdaságban dolgozik: 

  • a feldolgozóiparban 11 és fél ezren helyezkedtek el,
  • 11 ezrüknek a kereskedelem és gépjárműjavítás ad munkát,
  • 10 600-an pedig oktatási területen dolgoztak 2023-ban.

Az RTL Reggeliben Farkas András nyugdíjszakértő a nyugdíj melletti munkavállalás kapcsán elmondta: sokakat az alacsony nyugdíj késztet munkára nyugdíjas éveikben, másokra – orvosokra, pedagógusokra – pedig akkora szükség van, hogy nem engedhetik meg a visszavonulást, míg egyesek úgy érzik, hogy aki tovább dolgozik, tovább is él. Ha így folytatódik a trend, akár nyugdíjkorhatár-emelés is jöhet. 

A hazai nyugdíjak a friss számokat nézve távolodtak az EU-s átlagtól. 

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/nyugdijasok-tamogatas-utalas-idosek-tarsadalom.789335.html

Részvény: