„Hústámadás” Avdejevka ellen: a Kreml új stratégiai célja

Október 10-én Oroszország nagy offenzívát indított Avdejevka ellen, amely a háború még egy meghatározó csatája.

Avdejevka stratégiai jelentőségű az Orosz Föderáció számára, mivel ez a város tulajdonképpen az átjáró Donyeckbe – a megszállt területek fő kommunikációs központjába. És ahhoz, hogy megvehesse a lábát az elfoglalt Donbászban, Putyinnak el kell távolítania a frontvonalat Donyecktől. 2022-ben az orosz csapatok offenzívát indítottak Avdejevka ellen, és megpróbálták mindkét oldalán mélyen behálózni a várost. Az orosz offenzívát azonban az ukránok hősies ellenállása miatt leállították.

Meg kell értenie azonban, hogy az orosz hadsereg nagyszabású offenzívája Avdejevkára nem egy helyi művelet, amelynek célja csak az ukrán erők leszorítása. A Háborúkutató Intézet felülvizsgálta korábbi értékelését, hozzátéve, hogy nem hajlandó megnevezni a térségben végrehajtott orosz akciók pontos célpontjait és várható következményeit. Korábban azt mondták, hogy a korábbi becslést valószínűleg túlbecsülték, és az orosz csapatok valószínűleg nem használják fel a korábbi, Ugledar mellett 2023 februárjában és Kijev mellett 2022 márciusában végrehajtott offenzív műveletek tanulságait, amikor az ukrán csapatok megsemmisítettek egy előretörő orosz páncélozott járműveket. Ezért az oroszok ismét „hústámadásokba” kezdtek.

Október 30-án az elmúlt 20 napban Avdejevka közelében az orosz erők mintegy 6500 katonát, valamint 100 harckocsit és csaknem 250 egységnyi egyéb páncélozott járművet veszítettek. Hangsúlyozni kell azonban, hogy beigazolódik a valós veszteségek 30-40%-a, ami az orosz fegyveres erők veszteségeinek jóval magasabb értékét jelenti. A fő veszteségek: különféle konfigurációjú BMP-1 és BMP-2, különféle módosítású T-72, T-64 és T-80 harckocsik, MT-LB, páncélozott szállítójárművek, valamint járművek. Oroszország számára az Avdejevkára „hangzatos győzelemként” és a hadművelet bezárására van szükség az egész donyecki régió elfoglalására. Hamarosan elnökválasztások lesznek az Orosz Föderációban, ahol ez a „győzelem” alátámasztja az „orosz nép védelmének” jelszavát. Vagyis az Avdejevka egy propaganda motívum a-la „egy nagyon népszerű település megszerzése, ami erősebb érzelmi hátteret teremt”, ami már így is meghiúsul, mert az oroszok a legtöbbet tehették, hogy lefotózták a zászlót egy hulladékdombon.

Az Orosz Föderáció nem tudja bekeríteni a várost, a kérdés csak az, hogy az ukrán fegyveres erők feláldozzák-e az ellentámadás folytatását. Avdejevkában az oroszok nem rendelkeznek a vízellátás logisztikájával, mint Bahmutban, hogy vizet biztosítsanak a régiónak. 2 hét alatt 1,5 km-t haladtak előre, és a bekerítéshez további 10 km-re van szükségük, ami nagymértékben késlelteti magát a hadműveletet, ami kritikusabban megbéklyózza az orosz csapatokat, mint Bahmutnál. És Oroszország jelentős erőket vetett az offenzívába: a 114. motorizált lövészdandárt, az 1. motorizált lövészdandárt, a 9. tengerészgyalogos ezredet, a 10. harckocsiezredet, az 1. hadsereghadtestet és az orosz 20. motorizált lövészhadosztály egységeit.

Az orosz parancsnokság további erőket adott át az Avdejevszkij Frontnak, hogy kompenzálja a súlyos emberi veszteségeket és megőrizze az orosz fegyveres erők azon képességét, hogy folytassák az offenzívát. Az orosz parancsnokságnak azonban nagy valószínűséggel nehéz lesz kompenzálnia az orosz felszerelések, különösen a páncélozott járművek veszteségét. A nagyarányú veszteségek és az orosz felszerelés hiánya a teljes körű invázió első évében súlyosan korlátozta az Orosz Föderáció azon képességét, hogy hatékony gépesített manőver-hadviselést folytasson a 2023. téli és tavaszi orosz katonai offenzíva során, ami hozzájárult további veszteségekhez gépesített kaotikus támadásokban Ugledar közelében.

Úgy tűnik, hogy az orosz felszerelések közelmúltbeli veszteségei Avdejevka térségében sokkal nagyobbak, mint az Ugledar meletti berendezések korábbi veszteségei. Az orosz felszerelések Avdejevka közelében való elvesztése valószínűleg még kifejezettebb orosz felszereléshiányhoz vezet, és késlelteti az orosz hadsereg által a gépesített manőverező hadviselés képességei romlásának megoldásában elért előrelépéseket.

Az orosz fegyveres erők most újra átcsoportosulnak, mert a veszteségek túl jelentősek. A katonai egységek potenciálja csökken, ahogy a harci interakciójuk is. Ezért most az oroszok fő taktikája primitív – az egész város elpusztítása bombákkal és tüzérséggel.

Avdejevka az orosz fegyveres erők sírja. E város elleni „támadó hadművelet” jól mutatja Oroszország helyzetét, amikor néhány kilométeres előrehaladás érdekében egész brigádokat kell „hústámadásokba” vetni.

Részvény: