Hende Csaba a fideszeseket győzködi, hogy álljanak a finn és a svéd NATO-csatlakozás mögé

Finnországba és Svédországba látogatott a Fidesz parlamenti frakciójának küldöttsége Hende Csaba vezetésével, hogy a finn és a svéd NATO-csatlakozás magyar jóváhagyásáról „tárgyaljon” Helsinkiben és Stockholmban. A Reuters azt írja, hogy a magyar politikusok nem tudták megmondani a dátumát annak, mikor ratifikálhatja a két skandináv ország csatlakozását Magyarország.

Az északi országok tavaly nyújtották be felvételi kérelmüket a katonai szövetségbe azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Felvételüket mind a harminc NATO-tagnak ratifikálnia kell. Ezt két ország kivételével az összes tag megtette, Magyarország és Törökország viszont nem adta meg a jóváhagyást.

A magyar delegációt Hende Csaba egykori honvédelmi miniszter vezeti, mellette Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller Baross Ernő kapott még helyet. Hende arról beszélt a Reutersnek, hogy a találkozó egy „ígéretes kezdet”, de hogy mikor és milyen döntés születik az más kérdés. Noha Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt közölte, hogy azt kérte a Fidesz frakciótól, hogy támogassák a skandináv országok csatlakozási kérelmét, Hende szerint néhány képviselő aggályait el kell oszlatni még a döntést illetően.

Azon dolgozom, hogy a többség (a ratifikációk) mögött legyen

– mondta Hende. Hozzátette: sok magyart megbántottak skandináv EP-képviselők azzal, hogy a magyar demokrácia helyzetét kritizálták.

Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke elmondta, hogy a magyar delegáció semmilyen feltételt nem szabott a finn NATO csatlakozás ratifikálásához.

Teljesen elismerték, hogy Finnország teljesíti a NATO-tagsági kritériumokat, és Finnország NATO-tagságát kizárólag ez alapján fogják elbírálni

– mondta Vanhanen újságíróknak.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/08/hende-csaba-fidesz-svedorszag-finnorszag-nato-csatlakozas-delegacio-ratifikacio/

Részvény: