Kétségessé válhat az izraeli kormány jövője

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.

Gantz bejelentette, ha június 8-ig nem sikerül kidolgozni és jóváhagyni a terület háború utáni kormányzásának tervét, akkor ellenzéki Nemzeti Egység pártja kilép a kormánykoalícióból.

A sajtótájékoztatóra néhány órával azután került sor, hogy az Izraeli Védelmi Erők közölték, megtalálták egy másik túsz, az 53 éves Ron Benjamin holttestét, aki egy kerékpártúrán vett részt a gázai határ közelében, amikor a Hamász október 7-én véres támadást indított Izrael ellen.

Holttestét három másik tússzal – Itzik Gelernterrel, Shani Loukkal és Amit Buskilával – együtt pénteken találták meg.

„Személyes és politikai megfontolások kezdtek behatolni Izrael védelmének legszentebb részeibe. Miniszterelnök úr, ma este a szemébe nézek, és azt mondom: a döntés az ön kezében van” – mondta Gantz. „Az egy évtizeddel ezelőtti Netanjahu helyesen cselekedett volna. Hajlandó-e ma helyesen és hazafiasan cselekedni? – idézte a minisztert a The Guardian című brit lap.

Ha Gantz beváltja fenyegetését Izrael miniszterelnöke még inkább ki lenne szolgáltatva a szélsőjobboldali szövetségesek akaratának. Gantz hatpontos tervet követelt, amely magában foglalja a gázai demilitarizációt, valamint egy közös amerikai, európai, arab és palesztin közigazgatás létrehozását, amely a gázai civil ügyeket irányítaná.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240519_ketsegesse-valhat-az-izraeli-kormany-jovoje

Részvény: