GFM: csaknem 30 százalékkal esett a tojás ára az árfigyelő rendszer indulása óta

Az elmúlt egy hét során az átlagárak 33 termékkategóriában mérséklődtek tovább. A látogatottsági adatok alapján az immár többfunkciós bevásárlólistával bővült online platform továbbra is nagy népszerűségnek örvend, az indulás óta ugyanis a látogatók száma már megközelíti az 1,2 milliót.

Már két hónap telt el azóta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakmai együttműködésének eredményeként elindult az árfigyelő rendszer – emlékeztetett pénteki közleményében a minisztérium.

A platform indulása óta a tojás ára csaknem 30 százalékkal, a spagetti ára több mint 22 százalékkal, a lisztek és zöldségek átlagára 16 százalékot meghaladó mértékben csökkent.

A zöldpaprika és a fokhagyma ára mintegy 25-30 százalékkal,
míg a fejes káposzta, kelkáposzta, étkezési burgonya és paradicsom közel 20 százalékkal kerül kevesebbe, mint július elején.
A kenyér és a tejtermékek átlagosan több mint 8 százalékkal,
a margarinok pedig közel 13 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny hatására.
A húsok közül legnagyobb mértékben a pulykamellfilé ára csökkent, átlagosan 16 százalékkal, de a csirkeszárny is 7 százalékkal olcsóbb, mint a rendszer indulásakor volt
– sorolta a GFM.

Olcsóbb lett a vöröshagyma és a banán is
Az elmúlt egy hét során az átlagárak 33 termékkategóriában mérséklődtek tovább. Egy hét leforgása alatt legnagyobb mértékben a vöröshagyma ára csökkent, 9 százalékkal, de a banán és a zöldpaprika ára is több mint 7 százalékot mérséklődött. A húsokat tekintve a pulykamellfilé több mint 4 százalékkal volt olcsóbb, mint egy héttel korábban, illetve a spagetti, a finomliszt, a tehéntúró és a sárgarépa átlagárai is 4 százalékot meghaladóan csökkentek.

A látogatottsági adatok alapján az online platform továbbra is nagy népszerűségnek örvend, az indulás óta ugyanis a látogatók száma már megközelíti az 1,2 milliót. A szabadszavas keresések száma közel 595 ezret ér el, amelyek során az elmúlt héten legtöbbször a csirkemell, tej, cukor, tojás és sajt szavakra kerestek a felhasználók.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/gfm-arfigyelo-rendszer-fogyasztoi-arak.776707.html

Részvény: