Észak-Korea ballisztikus rakétával köszöntötte a dél-koreai elnök tokiói útját

Észak-Korea egy interkontinentális ballisztikus rakétát bocsátott fel csütörtökön néhány órával azelőtt, hogy a dél-koreai elnök, Jun Szok Jol hivatalos látogatás keretében megérkezett Japánba, írja az MTI.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága arról számolt be, hogy Phenjan egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a főváros közelében lévő Szunan település térségéből.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács ülésén Jun Szok Jol elnök a Japánnal és az Egyesült Államokkal való háromoldalú együttműködés megerősítésére szólított fel, hozzátéve, hogy „Észak-Korea méltányos árat fog fizetni ezekért a vakmerő provokációkért” – derült ki az államfő hivatalának közleményében.

Tokió szerint a rakéta több mint hatezer kilométeres maximális magasságot ért el.

A csütörtöki rakétaindítás néhány órával azelőtt történt, hogy Dél-Korea és Japán vezetői Tokióban találkoznak, és várhatóan Phenjan nukleáris és ballisztikus programja áll majd megbeszéléseik középpontjában.

A csúcstalálkozó 12 év óta az első a két szomszédos hatalom között. A felek igyekeznek helyreállítani a Japán által a 35 éves koreai gyarmati uralma (1910-1945) alatt elkövetett atrocitások miatt régóta sérült kapcsolataikat.

A két ország jelenleg növeli a védelmi kiadásokat és rendszeres közös hadgyakorlatokat tart, ami a dél-koreai elnök szerint elengedhetetlen a regionális és globális stabilitás szempontjából.

Vasárnap óta ez Észak-Korea harmadik erődemonstrációja, miközben Dél-Korea és az Egyesült Államok ezen a héten tartja öt éve legnagyobb közös hadgyakorlatát.

Március elején Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte, hogy hadserege fokozza a katonai manővereket, hogy felkészüljön egy „valódi háborúra”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/16/eszak-korea-ballisztikus-raketa-jun-szok-jol-del-korea-japan/

Részvény: