Erőszakos asszimilációról számoltak be a megszállt területeken élő ukránok

A Kreml nagyszabású kampányba kezdett annak érdekében, hogy a megszállt területeken élő ukránokat az orosz állampolgárság felvételére kényszerítse, írja a BBC.

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) interjút készített ukrán menekültekkel, akik arról számoltak be, hogy a Kreml többi között a szabad mozgás korlátozásával és az állami egészségügyi ellátás megvonásával próbálja kierőszakolni az ukránoktól, hogy orosz dokumentumokat szerezzenek be.

Egy Larisza nevű nő arról számolt be, hogy egy cukorbetegséggel küzdő barátnője csak azután kapott inzulint, hogy orosz útlevelet igényelt. Egy másik barátnőjének az orosz állampolgárságot kellett megszereznie ahhoz, hogy ellássák a törött karját.

Az utakon rengeteg ellenőrzőpont van. És minden alkalommal, amikor megállítanak, ellenőrzik az okmányaidat, azt mondják, hogy legközelebb nem engednek át orosz útlevél nélkül

– tette hozzá.

Egy másik, névtelenségét kérő menekült elmondta, hogy a kórházban nem fogadják az embert orosz útlevél nélkül. Megjegyezte: ha valaki orosz dokumentumok nélkül vezet, és megállítja a rendőr, annak elvehetik az autóját.

Tehát az emberek kénytelenek beszerezni az iratokat. A nyugdíjasoknak orosz útlevél kell ahhoz, hogy megkaphassák a nyugdíjat. Egyszerűen ez kell a túléléshez

– mondta.

Az EBU-nak nyilatkozók közül többen is kiemelték, hogy a fő ok, amiért elhagyták otthonaikat, az volt, hogy a gyerekeiknek az orosz iskolai tananyagot kellett tanulnia.

Az erőszakos asszimiláció része a tévében és az óriásplakátokon hirdetett orosz propaganda, amely a megszállt területek orosz történelmi múltját sulykolja.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/11/16/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-2023-november-16/#eroszakos-asszimilaciorol-szamoltak-be-a-megszallt-teruleteken-elo-ukranok

Részvény: