Egy zambiai egyetemista is elesett a háborúban, miután csatlakoznia kellett az orosz sereghez

Kegyelmet kapott az orosz hatóságoktól az a Moszkvában börtönbüntetésre ítélt zambiai fiatalember, akiről nemrég kiderült, hogy szeptemberben meghalt az ukrajnai fronton – jelezte az MTI, miután Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter bejelentést tett pénteken.

E szerint Oroszország tájékoztatta Zambiát, hogy kegyelmet ajánlanak azoknak az elítélteknek, akik cserébe hajlandók részt venni az ukrajnai „különleges katonai műveletben”. Kakubóval Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon közölte, hogy Lemekhani Nyirenda augusztus 23-án kapott kegyelmet, cserébe csatlakozott a katonai művelethez.

Az afrikai ország külügyminisztériuma még novemberben jelezte, hogy magyarázatot várnak Oroszországtól arra, hogy hogyan eshetett el az ukrajnai fronton az Oroszországban elítélt és börtönbüntetését töltő zambiai diák. Nyirenda Moszkva egyik külvárosában ült börtönben az orosz törvények megsértése miatt, de azt nem közölték, hogy pontosan miért ítélték el. Az apja szerint 23 éves fia mérnöknek tanult Moszkvában, és egy kábítószerrel kapcsolatos ügy miatt ítélték kilencéves börtönbüntetésre.

Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember novemberben azt közölte, hogy a zambiai diák a Wagner-csoport nevű zsoldosalakulat kötelékében harcolt Ukrajnában.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/09/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-elo-hirfolyam-27/#egy-zambiai-egyetemista-is-elesett-a-haboruban-miutan-csatlakoznia-kellett-az-orosz-sereghez

Részvény: