Brit hírszerzés: az orosz hadseregben felerősödtek a katonai vezetőkkel szembeni kritikák

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz katonai vezetés számára egyre nagyobb problémát jelenthet, hogy a beosztottjaik közvetlenül kritizálják őket.

A tárca a legfrissebb hírszerzési közleményében Ivan Popov orosz vezérőrnagy elbocsátását hozza fel példának. Popovnak azért kellett távoznia posztjáról, mert egy kiszivárgott videón megsértette a csapatai fölé helyezett vezetőket.

Popov, aki az ukrajnai, Zaporizzsja melletti fronton harcoló 58, vegyes fegyvernemű hadseregcsoportot irányította, azt mondta, hogy az orosz védelmi minisztérium vezetése

hátulról csap le ránk, és a legnehezebb és legintenzívebb pillanatban fejezi le a hadsereget.

A brit minisztérium közölte, hogy Oroszország az ukrajnai invázió kezdete óta rendszeresen elbocsátott parancsnokokat, de Popov leváltása azért figyelemre méltó, mert „nyilvánvalóan a véleménye miatt bocsátották el, nem pedig az állítólagos gyenge teljesítményéért”.

A brit minisztérium a Twitteren írta:

Popov megjegyzései arra hívják fel a figyelmet, hogy sok tiszt elégedetlen a felsőbb vezetéssel. A panaszok nagyrészt összhangban vannak azokkal a kijelentésekkel, amelyeket Jevgenyij Prigozsin, Wagner-csoport vezetője tett a júniusi lázadás előtti időszakban.

(Guardian)

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/07/15/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-kijev-2023-julius-15/#brit-hirszerzes-az-orosz-hadseregben-felerosodtek-a-katonai-vezetokkel-szembeni-kritikak

Részvény: