BBC: Az izraeli haderő ellenőrzése alatt áll Gáza legnagyobb kórháza

Izrael mellett az USA is azt állítja, hogy a Hamásznak van egy parancsnoki központja Sifa kórház alatt.

Az izraeli hadsereg (IDF) katonái orvosok és arabul beszélő tolmácsok kíséretében szobáról szobára, emeletről emeletre járnak a Sifa kórházban, és mindenkit – a személyzetet és a betegeket egyaránt – kikérdeznek – írja BBC.

A brit közmédia egy olyan újságíróval van kapcsolatban, aki jelenleg is a kórház épületében tartózkodik. Az ő beszámolója szerint a komplexumban menedéket kereső kitelepített embereket az udvaron gyűjtötték össze, és néhányukat biztonsági ellenőrzésnek vetik alá.

A kórház a BBC szemtanúja szerint már teljesen az IDF ellenőrzése alatt áll, és nem folynak harcok a Sifa területén. A brit közmédia ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a helyszíni beszámolót nem tudták külső forrásból megerősíteni.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az IDF szerda hajnalban közölte, hogy „precíz és célzott műveleteket” hajtanak végre a kórház egy meghatározott területén. Egyúttal felszólította „a Sifa kórházban tartózkodó Hamász-terroristákat”, hogy „adják meg magukat”.

A Sifa, Gáza legnagyobb kórháza, amely vélhetően több ezer embernek nyújt menedéket. Azt, hogy pontosan mennyien tartózkodhatnak az épületegyüttesben, nem lehet tudni, mert többféle becslés és adat is kering ezzel kapcsolatban:

Részvény: