Baku szerint tűz alá vették a csapataikat az azeri-örmény határon

Az azeriek szerint megtették a szükséges válaszlépéseket.

„Október 3-án este és október 4-én éjjel az Örmény Fegyveres Erők egységei intenzíven lőtték különböző kaliberű kézifegyverekkel az azerbajdzsáni hadsereg állásait” – jelentette be a TASZSZ közlése szerint az azeri védelmi minisztérium. A közleményben a tárca azt is megjegyezte, hogy csapataik megtették a szükséges válaszlépéseket. Az azeriek szerint a helyzet szándékos kiélezése miatti minden felelősség Örményország politikai és katonai vezetését terheli.

Az Azerbajdzsán és Örményország közötti konfliktus a Szovjetunió összeomlását követően robbant ki egy vitás terület, Hegyi-Karabah fölött, amit többségében örmények laknak, viszont azeri többségű települések fogják közre. A vitatott területért már két komoly háborút is vívtak a felek, az utolsót 2020 novemberében tudta félbeszakítani az orosz diplomácia közbelépése, viszont a két ország közötti ellenséges érzületet nem tudták elsimítani a zöldasztal mellett. Olyannyira nem, hogy három hete, szeptember 13-án újabb határvillongások robbantak ki, amelyek száznál is több katona életét követelték. 

A harcok kiújulását eddig az orosz békefenntartók jelenléte akadályozta meg, ám Oroszország az ukrajnai háború kitörése óta egyre kevésbé tűnik olyan hatalomnak, ami képes szavatolni bárki biztonságát is a régióban – nyilatkozta a Reutersnek Laurence Broers a Chatham House brit agytröszt Oroszország és Eurázsia szakértője. Broers elmondta, hogy Azerbajdzsánt hagyományosan Törökország támogatja, míg Örményországot pedig Oroszország. Törökország a harcok hírére újból ki is jelentette, hogy ezúttal is szilárdan támogatja kaukázusi szövetségesét.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221004_azerbajdzsan_ormenyorszag_hatarvillongas

Részvény: