Az oroszok támadták rakétákkal az afrikai delegációt Kijevben

Június 16-án, az afrikai delegáció (a dél-afrikai, zambiai, szenegáli, a Comore-szigeteki, egyiptomi és ugandai országokból) ukrajnai látogatásának napján, Oroszország hatalmas rakétatámadást hajtott végre Kijev ellen Kinzsal és Calibr nevű rakéták használatával.

A békejavaslatokkal érkezett afrikai delegáció elleni rakétatámadás azt bizonyítja, hogy az Orosz Föderáció nem igazán törekszik békére. Ezért az agresszorral való tárgyalásra irányuló javaslatok haszontalanok. De ez nem akadályozta meg, hogy egy afrikai delegáció “békejavaslatokkal” menjen Szentpétervárra Putyinhoz.

Oroszország rakétatámadást hajtott végre António Guterres ENSZ-főtitkár és Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök látogatása során is. Hasonlóképpen, a Kreml szándékosan veszélyezteti még a semleges és baráti országok állampolgárait és politikai vezetőit is.

A Kreml Afrika hivatalos képviselői elleni rakétás provokációval bizonyította megvetését az afrikai országok iránt. Ezt érdemes figyelembe venniük a július 26-29-i szentpétervári Oroszország-Afrika Fórumra meghívottaknak.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök azonban az ukrajnai és oroszországi “béketeremtő” látogatások után kijelentette, hogy az afrikai országok továbbra is ragaszkodnak a konfliktus tárgyalások és diplomácia útján történő “megoldásához”. A Dél-afrikai Köztársaság megállapodott a további együttműködésről Vlagyimir Zelenszkij elnökkel és Vlagyimir Putyin diktátorral. “Reméljük, hogy miközben folytatjuk az együttműködést mindkét féllel és az afrikai vezetőkkel, meglesz az alapja a konfliktus deeszkalációjának és a tárgyalásoknak, amelyek a tartós béke elérésének két legfontosabb előfeltétele” – mondta a dél-afrikai elnök.

Ramaphosa hozzátette, hogy a háború “nagyon valós hatást gyakorolt” az afrikai országokra és gazdaságokra, és “anyagi” érdekük fűződik a megoldáshoz. Különösen a gabonaexportot említette, azokat a megállapodásokat, amelyeket Oroszország megsérti.

Az amerikai külügyminiszter viszont a szörnyű irónia megnyilvánulásának nevezte az ukrán főváros elleni rakétatámadást, amikor több afrikai ország képviselői is ott voltak.

Anthony Blinken ezt mondta pénteken Washingtonban. “Jelenleg hat-hét afrikai ország képviselője van Ukrajnában, akik szintén megpróbálják előmozdítani ezt a békejavaslatot. Megjegyezném annak szörnyű iróniáját, hogy miközben Kijevben voltak, még több orosz rakéta zúdult az ukrán fővárosra” – kommentálta a helyzetet az amerikai diplomácia vezetője.

A legérdekesebb a delegáció kijevi távozása után kezdődött. A Dél-afrikai Köztársaság delegációjának tagjai kijelentették, hogy állítólag nem hallottak robbanásokat június 16-án Kijevben, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pedig “hamisnak és félretájékoztatásnak” nevezte a robbantásokról szóló jelentéseket, de a sajtótájékoztatón már kijelentette, hogy “rakétacsapásokat hallott”. A dél-afrikai elnök sajtótitkára, Vincent Magwenya azt is elmondta a kiadványnak, hogy a küldöttség állítólag nem hallotta a robbanásokat.

“Kijevi szállodából forgattam egy videót. Nagyon meglepő, hogy nem hallottuk és nem láttuk a robbanást. Nyilvánvalóan szándékos félretájékoztatás folyik itt. Ahogy vártuk, ez a küldetés sosem lesz könnyű, de néhány akadály mélyen aggasztó, mint például a fellebbezés, amelyet kaptunk, mások pedig egyszerűen viccesek, mint például ez az úgynevezett robbanás” – mondta.

Az érthetetlen és alaptalan képmutatás csak azzal magyarázható, hogy Afrika szeretne barátságban maradni Putyinnal. Dmitrij Kuleba, Ukrajna külügyminisztere az afrikai vezetők látogatása során Kijev elleni rakétatámadást olyan jelzésnek nevezte, amely Oroszország valódi szándékait jelzi.

A kijevieket és az afrikai vendégeket fenyegető veszélyt a hatékony, nyugati fegyverekkel megerősített ukrán légvédelem semlegesítette. Ez megerősíti a nemzetközi partnerek által Ukrajnába irányuló modern fegyverek folyamatos szállításának célszerűségét.

Az orosz propaganda kísérletei a rakétatámadás tényének tagadására sántítanak. A terrortámadás következményeit az Állami Sürgősségi Szolgálat dokumentálta, a rakétadarabok károkat okoztak a kijevi régióban.

A kijevi precedens cselekvésre szólít fel mindazokat, akik a lehető leggyorsabb békét keresik Ukrajna és Oroszország között: A moszkvai diktátor figyelmen kívül hagyja a javaslatait. Célja nem annyira Ukrajna legyőzése, hanem globális károk okozása – anyagilag és szimbolikusan egyaránt. A gát felrobbantása nem jár hozzá a két ország közötti béke érdekében. Ezért minden erejével segíteni kell Ukrajnának az orosz agresszor legyőzésében. Csak így lehet békét elérni.

Részvény: