Átlépte az egyharmadot a keleti befektetések aránya Magyarországon

Nagy Márton a keleti és nyugati gazdaságok találkozási pontjává tenné hazánkat.

Kína fontos gazdasági partnere Magyarországnak, 2024-ben a két ország együttműködése még tovább fejlődhet – mondta Nagy Márton.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tárcavezetője a Magyar Posta Sárkány Éve bélyegkisívének ünnepélyes kibocsátásán közöle:

Magyarország célja a jövőben is az marad, hogy kihasználva kedvező földrajzi adottságait, a keleti és a nyugati gazdaságok és technológiák találkozási pontja legyen.

A miniszter sikeresnek nevezte Magyarország 2010-ben indított keleti nyitás politikáját.

Magyarországon, a keleti országok közvetlen befektetéseinek aránya 2014-ben 18,8 százalék volt, ez a szám mára eléri a 34 százalékot.

Nagy Márton szerint egyértelművé vált, hogy a globális gazdaság súlya Ázsiába helyeződik át, Kína egyre jelentősebb szerepet tölt be a világgazdaságban.

A tárcavezető kifejtette: Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, a teljes magyar külkereskedelem több mint 4 százalékát adja, emellett Kína lett hazánk első Európán kívüli legnagyobb kereskedelmi partnere.

A Magyarországon működő 380 kínai vállalat 16 ezer embert foglalkoztat, a külföldi befektetők közül 2023-ban Kína hozta be a legtöbb külföldi tőkét hazánkba.

Nagy Márton kijelentette, hogy az ázsiai ország legfontosabb befektetési partnere Kelet-Közép-Európában jelenleg Magyarország. Az Egy övezet, egy út program alatt, 2013 óta mintegy 890 milliárd euró értékben áramlott forrás a világba, ebből nagyjából 40 milliárd euró érkezett a kelet-közép-európai régiókba.

A térségben Szerbia áll az első helyen 19,5 milliárd euróval, majd Magyarország következik 3,9 milliárd euróval, aminek nagyjából a felét a Budapest-Belgrád projekt teszi ki – mondta a nemzetgazdasági miniszter az MTI tájékoztatása szerint a csütörtöki budapesti eseményen.

Büszkék vagyunk a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére, a kínai-magyar beruházások zászlóshajójára, de további nagy infrastrukturális beruházások fognak megvalósulni Magyarországon

– fogalmazott Nagy Márton. 

Emlékeztetett, hogy 2024-ben ünneplik a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/nagy-marton-kina-keleti-befektetes.784481.html

Részvény: