A lengyel és a német külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin nem diplomáciai eszközökkel győzhető meg a konfliktus befejezéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem lehet a diplomácia eszközeivel meggyőzni az ukrajnai háború befejezésének szükségességéről – jelentette ki egybehangzóan Radoslaw Sikorski lengyel és Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán a nyugat-lengyelországi Slubicében. A két külügyminiszter a Lengyelország európai uniós (EU) csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.

A közös sajtóértekezleten Sikorski az ukrajnai háború diplomáciai úton történő befejezésének esélyei iránt tudakoló újságírói kérdésre elmondta: Putyin elnökkel „az a gond, hogy nem tartja be szavát, teljesen hiteltelen”. Mint emlékeztetett, az 1994-es budapesti memorandum értelmében Ukrajna lemondott atomfegyverek tárolásáról, ennek fejében az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország az ukrán területi egység és szuverenitás tiszteletben tartására kötelezte el magát.

Putyin ratifikálta a határokról szóló szerződést Ukrajnával – folytatta Sikorski. „Nehéz hinni valakinek, aki lényegében azt mondja: megszegtem az előző megállapodásokat, de (…) ha egy újabbat írok alá, azt már betartom” – fogalmazott a lengyel diplomácia vezetője. Érvelt azzal is, hogy többen, köztük Zbigniew Rau előző lengyel külügyminiszter diplomáciai úton próbálták lebeszélni az orosz elnököt az ukrajnai háborúról. „Mindegyikük azonos eredménnyel próbálkozott” – jegyezte meg.

„Putyin, mint kiderült, csak a nyers gazdasági és katonai erőre van tekintettel” – jelentette ki Sikorski. Hozzátette: éppen ez a “pénznem”, amelynek felhasználásával az orosz elnököt „meg kell győzni, hogy az invázió hiba volt, a háború pedig megnyerhetetlen”. Sikorski hozzáfűzte: „csak akkor van némi esély békére”.

Annalena Baerbock német külügyminiszter elmondta: ő ugyanúgy értékeli a helyzetet, mint lengyel kollégája. „Két és fél éve a fél világ mást sem tesz, csak diplomáciai úton próbálja meggyőzni Putyint, hogy ne okozzon még több szenvedést Ukrajnának” – jelentette ki.

A német külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy Európa ne támogassa az orosz gazdaságot. Az EU ezért újabb szankciócsomagot készít elő – erősítette meg Baerbock.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/05/01/orosz-ukran-haboru-szerdai-elo-odessza-halottak/#a-lengyel-es-a-nemet-kulugyminiszter-szerint-vlagyimir-putyin-nem-diplomaciai-eszkozokkel-gyozheto-meg-a-konfliktus-befejezeserol-3

Részvény: