Aktualizálták a Covid-vakcinával kapcsolatos irányelveket a WHO szakértői

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oltóanyag-szakértői felülvizsgálták a Covid-19 elleni globális oltási ajánlásaikat. Az alacsony veszélyeztetettségűnek tartott egészséges gyerekeknek és tinédzsereknek nem feltétlenül kell beadatniuk az oltást.

Az aktualizálás célja, hogy a Covid-19 vakcinákat a halálozás és a súlyos megbetegedések legnagyobb kockázatának kitettek számára tegyék hozzáférhetővé – közölte a WHO immunizációs szakértői stratégiai tanácsadó csoportja (SAGE).

Azért adják ki, hogy tükrözze a világjárvány omicron-szakaszát, valamint azért, mert az országok lakosságának immunitási szintje a vakcinák és a fertőzés miatt magas – jelentette be a csoport egy nemrég tartott ülést követően.

A SAGE a Covid-19 vakcina további emlékeztető adagjait ajánlja az idősek, az immunhiányos személyek minden korosztálya, a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók és a terhesek számára hat vagy 12 hónappal az utolsó emlékeztető adag után – írja a CNN.

Nem javasolják már mindenkinek az emlékeztető oltásokat
A közepes kockázatúak számára a tanácsadó csoport az alapimmunizációt és az első emlékeztető adagokat ajánlja, de nem javasolja a rutinszerű további emlékeztető oltásokat. Ebbe a csoportba tartoznak az egészségügyi kockázatot jelentő gyermekek és serdülők, valamint a körülbelül 60 év alatti egészséges felnőttek.

Az egészséges gyermekek és serdülők oltásának közegészségügyi hatása viszonylag sokkal kisebb, mint a gyermekek számára hagyományos, alapvető oltóanyagok, például a rotavírus, a kanyaró és a pneumococcus konjugált vakcinák megállapított előnyei
– áll a SAGE sajtóközleményében.

Az országoknak az oltóanyag-ellátottságuk és a gazdasági fejlettségük alapján kell meghozniuk a vakcinaajánlásokról szóló saját döntéseiket. Az Egyesült Államok tisztviselői azt mérlegelik, hogy a súlyos koronavírusos betegségnek kitett embereknek felajánlják-e a lehetőséget egy újabb emlékeztető oltásra.

A Covid-járvány súlyos áldozatokat követelt az immunizációs programoktól – mondta kedden Hanna Nohynek, a SAGE elnöke, aki szerint mindenképpen szükséges, hogy a gyermekek bepótolják a Covid-19 világjárvány idején elmulasztott rutinoltásokat.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/covid-vakcina-iranyelvek-who-oltas.769378.html

Részvény: