A spanyol Néppárt nyert, de várhatóan a szélsőjobb felé kell fordulnia

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) győzött a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem szerezte meg az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget.

Vasárnap a spanyolok választottak, a voksolás az előzetes várakozások szerint a szocialista kormány leváltását eredményezi. A Néppártnak azonban valószínűleg a szélsőjobboldali Vox felé kell fordulnia, az önálló kormányzáshoz nem lesz meg a megfelelő támogatottsága. A Vox hatalomra kerülése márpedig egy felmérés szerint a spanyolok mintegy 60 százalékát aggodalommal töltené el.

A voksok 95 százalékot meghaladó feldolgozottságánál az ellenzéki, jobboldali politikai formáció a leadott szavazatok 32,7 százalékával 136 mandátumhoz jutott a parlament 350 fős alsóházában. A PP szerezte a legtöbb új mandátumot, az előző parlamenti ciklusban 89 képviselővel rendelkezett.

Második helyen a jelenleg kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) végzett 31,8 százalékos támogatottsággal és 122 képviselői hellyel. Két mandátummal növelte eddigi frakcióját.

Ahogy négy évvel ezelőtt, most is harmadikként került a törvényhozásba a magát a PP-től jobbra pozicionáló VOX 12,39 százalékos szavazataránnyal és 33 mandátummal. A pártnak az előző parlamentben 52 képviselője volt.

Az alsóház negyedik legnagyobb pártja az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar lett, a szavaztok 12,27 százalékának megszerzésével 31 képviselőt delegálhat.

Az új törvényhozásban összesen tizenegy politikai formáció szerzett mandátumot, a felsorolt négy nagy párt mellett a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), Euskal Herria Bildu (Baszk Népi Gyülekezet), Baszk Nacionalista Párt (PNV), Galiciai Nacionalista Blokk (B.N.G), Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) és a Navarrai Népi Unió (U.P.N.).

A részvételi arány 70,18 százalékos volt, több mint 24 millióan éltek szavazati jogukkal. Négy évvel ezelőtt a jogosultak 66,23 százaléka voksolt.

A választásokat követően várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését az új összetételű parlament, majd a spanyol király konzultációs kört nyit a pártokkal a kormányalakításról, amelyhez legalább 176 mandátumra lesz szükség.

Európa-szerte bekavar a szélsőjobboldal, az oroszok pedig egyre szegényebbek
A héten a legnagyobb fennakadásokat kétségtelenül a hőség okozta: tűzvész alakult ki Szicíliában, és a németeknél is felmerült a szieszta ötlete. Ukrajna újabb támogatásokat kaphat, Spanyolországban pedig parlamenti választásokat tartottak. Ezek voltak a hét legfontosabb külgazdasági és külpolitikai eseményei.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/spanyolorszag-valasztas-konzervativok-kormanyalakitas.774561.html

Részvény: