A saját fényképpel ellátott segélycsomag édes kevés az ország megmentésére

Maratoni hosszúságú választás kezdődik Indiában, amelynek utolsó napja június elseje lesz. A június negyedikén esedékes hivatalos eredményhirdetésen pedig valószínűsíthető, hogy az aktuális miniszterelnök Narendra Modi és pártja ünnepelhet. A kormányfő 2014 óta megduplázta a jóléti költségvetést, jelenleg mintegy 813 millióan részesülnek valamilyen formában a segélyből. A szakértő szerint azzal még Modi is tisztában van, hogy hosszú távon ez nem elegendő, a gazdasági növekedés felpörgetésére lenne égető szüksége Indiának.

Oroszországban idén márciusban először tartott három napig az elnökválasztás, a szakértő szerint azért, hogy a Kreml minél magasabb részvételi aránnyal büszkélkedhessen. India azonban az oroszokon is túltesz:

az országban 44 napig húzódó, szakaszosan megrendezett parlamenti választások kezdődnek el a mai nappal.

A voksolás utolsó napja június elseje lesz, a hivatalos eredményeket pedig június negyedikén jelentik majd be.

Indiában összesen közel 970 millió fő jogosult a szavazásra. Összevetésképp:

  • ez a szám Oroszországban valamivel több mint 112 millió fő (a diaszpóra ebben nincsen benne);
  • az Egyesült Államokban 2022-ben mintegy 161 millió fő volt;
  • a szavazásra jogosult, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok száma pedig jelenleg kicsit több mint 7,6 millió fő.

Indiában tehát az indokolja a maratoni szavazást, hogy a világ legnépesebb országáról van szó. Elképesztő logisztikai kihívást jelent annak a biztosítása, hogy minden szavazásra jogosult állampolgárnak meglegyen a lehetősége arra, hogy leadja a voksát.

A csapatunk mindent megtesz, hogy az összes szavazóhoz eljusson – függetlenül attól, hogy az esőerdőben vagy a hóborította hegyekben él. Lóháton, elefántok, öszvérek vagy helikopter segítségével, de mindenkihez eljutunk

– idézi a BBC Rajiv Kumar vezető választási biztost.

Kik versengenek az indiai voksokért?

Kétségtelen, hogy a 2024-es parlamenti választás legnagyobb esélyese az aktuális miniszterelnök, Narendra Modi és a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP). A többség megszerzéséhez az 543 fős alsóházban 272 mandátumra van szükség. A legutóbbi parlamenti választáson, 2019-ben a BJP 303 parlamenti ülést szerzett meg, a koalíció pedig, amelynek tagja, a Nemzeti Demokratikus Szövetség összesen 352-t.

Modi meglehetősen magabiztos, a kormányfő azt prognosztizálta a kampány idején, hogy a koalíció átlépi a 400 mandátumos álomhatárt idén. Erre India független 77 éve során mindössze egyszer volt példa: az Indiai Nemzeti Kongresszus 1984-ben érte ezt el, Indira Gandhi korábbi miniszterelnök meggyilkolását követően. Modi a BJP-nek 370 mandátumot jósolt.

Az ellenzék a 2024-es parlamenti választásra nagykoalíciót hozott létre az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetésével. Több mint 24 párt fogott össze, hogy közös erővel átvegyék a hatalmat Moditól és a Nemzeti Demokratikus Szövetségtől, az elemzők és a közvélemény-kutatási adatok szerint azonban erre szinte semmi esélyük nincs.

Modi egyébként megosztó figura otthon és a nemzetközi színtéren is. Egyesek szinte istenítik, és azt állítják, jól kormányoz, India nemzetközi tekintélyét pedig emeli. Mások szerint viszont kemény hindu nacionalizmusa nem kedvez a kisebbségeknek, sokan mások pedig a demokrácia lelkes felszámolójaként tekintenek Modira.

Fényképes segélycsomagok – hogy mindenkinek egyértelmű legyen

Modi sikerének egyik legnagyobb kovácsa lehet az a program, amelynek keretében az ország szegényeit segíti. Rászorulókból márpedig nincsen hiány Indiában. Egy indiai állami kutatóintézet ugyan a közelmúltban arról számolt be, hogy 250 millió embert sikerült a kormánynak kihúznia a mélyszegénységből, és a lakosságnak már csak a 11 százaléka él ilyen körülmények között. Több szakértő is úgy véli azonban, hogy a kutatóintézet vizsgálati és számítási módszerei megkérdőjelezhetőek.

Modit mindenesetre sokan kezelik a jóléti intézkedések koronázatlan királyának. Abban persze, hogy a lakosság tudja, kinek kell hálálkodnia a segítségért, szerepe lehet annak is, hogy az állami élelmiszer-adományokra rákerült Modi fényképe is.

Indira Gandhi óta egyetlen indiai miniszterelnök sem fordított annyi figyelmet a szegényekre, mint Modi. 2014 óta megduplázta a jóléti költségvetést, 82 milliárd dollárra. Jelenleg mintegy 813 millióan részesülnek valamilyen formában a segélyben: 581 millióan kapnak élelmiszersegélyt, 32 millió házat építettek, 300 millió egészségügyi kártyát osztottak ki, 115 millió WC-t építettek és 112 millió háztartásba vezették be a vizet. Természetesen ez nem elég, és ezzel maga Modi is tisztában van. A hosszú távú megoldás a gazdasági növekedés felpörgetése

– nyilatkozta az Economxnak Ramachandra Byrappa, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető kutatója, az Új Típusú Kihívások Kutatócsoportjának koordinátora.

Leszögezte, miután az egy főre jutó GDP 2850 dollár, India kétségtelenül nagyon szegény országnak számít. Ezen pedig mindenképp változtatni kell ahhoz, hogy a jóléti intézkedések csak egy biztonsági hálóként szolgálhassanak, ne pedig a mindennapi megélhetés létfontosságú elemei legyenek sokak számára.

A szakértő szerint Modi stratégiája, hogy arra ösztönzi a tartományokat, váljanak versenyképesebbé egymással szemben és globálisan is.

„A cél az, hogy a GDP-t 2025-re 5 ezermilliárd dollárra növelje, a munkanélküliséget pedig 5 százalék alá szorítsa vissza. A GDP növekedése ígéretesnek tűnik, a fiatalok munkanélküliségi helyzete azonban nagyon aggasztó, 45,4 százalékos”

– mondta Ramachandra Byrappa.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/india-valasztas-modi-joleti-intezkedesek-szegenyseg.788479.html

Részvény: