“A Nyugat LMBT propagandája” vagy a Kreml másik “szörnyű ellensége”

Oroszországban, Orenburg városában a bíróság letartóztatásba helyezte a helyi Pose meleg-báradminisztrátorát és művészeti igazgatóját, akiket az intézményben végzett munka miatt azzal vádolnak, hogy “szélsőséges” egyesületet szerveztek. Az orosz bűnüldöző szervek tisztviselői 15 feljelentés után figyelmüket az intézmény felé fordították, ahol mindketten dolgoztak.

Március 9-én a Belügyminisztérium alkalmazottai az OMON harcosaival együtt razziát hajtottak végre egy bárban, amelynek felvételeit az Orenburgi Orosz Közösség kormánypárti mozgalom tagjai tettek közzé. A bulizókat, köztük a fehérneműkben is, arra kényszerítették, hogy a földön feküdjenek és a falnak álljanak, majd megkérdezték tőlük, mit csinálnak a “buziklubban”. A biztonsági erőkkel ellentétben a látogatók arcát nem takarták el a videón. Másfél héttel később a Belügyminisztérium hivatalosan is beszámolt a razziáról. A bíróság szerint a Pose alkalmazottai “pénzügyi és gazdasági feladatokat láttak el”, művészeket kerestek a műsorhoz, és közben “nem hagyományos szexuális kapcsolatokat népszerűsítettek”.

Az Orenburgi Központi Kerületi Bíróság hivatalos sajtóközleményében megjegyezte, hogy a letartóztatottak állítólag “nem hagyományos szexuális irányultságú személyek”, és másokkal együtt támogatták a bár tevékenységét. Az Orosz Föderációban uralkodó nyílt homofób politika miatt a bár hivatalosan nem tett említést az LMBT-ről, hanem “bár – paródiák színházaként” pozícionálta magát, showműsorral, traveszti-művészek részvételével. Ahhoz, hogy odaérni, fel kellett hívni és pontosítani a címet.

A Klimov és Kamiljanova elleni ügy az első büntetőeljárás, miután az Orosz Föderáció Legfelsőbb Bírósága tavaly “szélsőségesnek” nyilvánította a nem létező “nemzetközi LMBT mozgalmat”. Már másnap a rendfenntartók razziát tartottak a moszkvai meleg-bárokban, ahol rögzítették a látogatók útlevéladatait, majd ezt később más városokban is megismételték.

Emlékeztetjük, hogy az orosz tisztviselőknek 10 éves aktív homofób kampányra szüksége volt, amíg elérték az LMBT személyek teljes kitiltását. Az LMBT-személyekkel szembeni diszkriminációt az Orosz Föderációban még 2013-ban vezették be. A törvény “társadalmilag egyenlőtlennek” minősítette őket a társadalom többi részével szemben, de az LMBT-mozgalom szélsőségesként való betiltásáról már évek óta beszélnek.

2023. november 17-én vált ismertté, hogy az orosz igazságügyi minisztérium keresetet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben követelte a “nemzetközi civil LMBT mozgalomat”“szélsőségesnek” elismerni és tevékenységét betiltani az ország területén. A perben az áll, hogy “az Orosz Föderáció területén működő LMBT mozgalom tevékenységében a szélsőséges irányultság különféle jeleit és megnyilvánulásait azonosították, beleértve a társadalmi és vallási gyűlölet szítását”. Az Orosz Föderációban egy “szélsőséges szervezet”tevékenységében való részvételért annak alapítója vagy vezetője 10 évig terjedő szabadságvesztést kaphat, résztvevői pedig 6 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Mivel azonban Oroszországban nincs legális “nemzetközi LMBT mozgalom”, nem világos, hogy mely szervezeteket és hogyan érinti a tevékenységének betiltása.

Ez ahhoz a következtetéshez vezet, hogy agresszív nemzetközi politikája mellett az Orosz Föderáció túlzottan sok időt fordít a bármely modern demokratikus intézmények lerombolására is. Ezt az egyház és a hatalmi struktúrák is támogatják. De Putyin számára a legszükségesebbnek marad továbbra is az „ideológiai szövetségesei” által ilyen nézeteinek támogatása. Grúzia lehet az egyik.

A Grúziában kormányzó Grúz Álom párt bejelentette, hogy módosítani kívánja az LMBT-jogokat korlátozó törvényeket. Mamuka Mdinaradze, a Grúz Álom egyik vezetője ezt egy tájékoztatón jelentette be. Megjegyezte: először az alkotmánytváltoztatják meg, ahol “egyértelműen meghatározzák a családi értékek garanciáit és a kiskorúak védelmét”, majd “több tucat törvény” konkrétabb módosítása történik meg. Grúzia alkotmányának 30. cikkét, amelyben a házasságot “férfi és nő szövetségeként”határozzák meg, javasolják egy olyan záradékkal kiegészíteni, amely a “családi értékek és a kiskorúak védelmét” rögzíti a vonatkozó alkotmánytörvényben.

A kezdeményezés szerzői emellett azt javasolják, hogy tiltsák meg az azonos neműek házasságáról, vérfertőzésről, gyermekvállalásról szóló tartalmak terjesztését művekben, műsorokban és egyéb anyagokban. Az állam vagy az önkormányzat által kiadott dokumentumokban csak a genetikai adatainak megfelelő női vagy férfi nemet tüntetik fel – áll a törvénytervezetben. Mindezek az újítások már működnek Oroszországban.

És itt érdemes megemlíteni Magyarországot, mint Európa egyik legantidemokratikusabb országát. Még 2023 júliusában 38 ország nagykövetsége és több mint egy tucat Magyarországon működő kulturális intézmény közös közleményben szólította fel a magyar hatóságokat az LMBT közösséget diszkrimináló törvények hatályon kívül helyezésére.

A nyilatkozat, amelyet Lengyelország, valamint Ukrajna és az Egyesült Államok kivételével minden EU-tagország nagykövetsége aláírt, teljes mértékben támogatja a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösség tagjait, valamint az egyenlőséghez és a megkülönböztetésmentességhez való jogaikat. “Aggodalommal tölt el bennünket az a törvényhozás és politikai retorika, különösen Magyarországon, amelyek ellentmondanak a diszkrimináció tilalmának, a nemzetközi jognak az emberi jogok és az emberi méltóság területén, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez” – jelzi a nyilatkozat. Felszólítják továbbá mind Magyarország, mind más országok kormányait az LMBT közösség jogainak tiszteletben tartására és védelmére, valamint “az őket megkülönböztető törvények és politikák hatályon kívül helyezésére”.

Itt az ideje, hogy Orbán és a Fidesz megértse, hogy LMBTQI+-ellenes politikájukban megvan az embertelen orosz diktatúra minden jellemzője, és a “hagyományos értékekért” folytatott küzdelem velejárója. Azonban egy ilyen “küzdelem” túlmutat a modern civilizáció minden jellemzőjén, és arra kényszeríti az ilyen politikát folytató országokat, hogy a középkori államokhoz hasonlítsanak a “boszorkányokra és eretnekekre üldözőivel”. Ha Magyarország nem akar közéjük tartozni, akkor Orbán nézzen Putyinra, és tegye az ellenkezőjét.

Részvény: