A moszkvai patriarchátusnak nincs helye Ukrajnában: Kijev harca az „orosz világ” ellen

Az ukrán parlament október 19-én első olvasatban elfogadta az Orosz Föderáció által irányított vallási szervezetek tevékenységének korlátozásáról szóló törvénytervezetet. A parlament által első olvasatban elfogadott törvénytervezet demokratikus jogi eljárást ír elő az Oroszországból irányított egyházak tevékenységének korlátozására. Az eljárás magában foglalja az Állami Etnopolitikai és Lelkiismereti Szolgálat elözetes következtetését. A végső döntést az eltiltásról a bíróság hozza meg. Így Ukrajna esélyt ad a vallási szervezetnek a helyzet korrigálására, mert Oroszország aktívan beavatkozik Ukrajna egyházi életébe, ukránellenes tevékenységét vallási szertartásoknak álcázva.

Az Orosz Ortodox Egyház (ROC) és vezetése ukrán-ellenes erők, amelyek orosz propagandát terjesztenek, igazolják Putyin agresszióját és megáldják az ukrajnai háborút. Az ukrán vallási szervezetek és a ROC kapcsolata erkölcstelen és veszélyes, különösen a teljes körű orosz agresszió körülményei között.

Kirill orosz pátriárka pedig pénteken felszólította a világegyházakat és a nemzetközi szervezeteket, hogy támogassák a Moszkva által kanonikusnak elismert Ukrán Ortodox Egyházat (UOC), miután az ukrán parlament az előző napi első olvasatban jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely megnyitja az utat az ukrán címlet betiltása előtt.

„A törvénytervezet ukrajnai elfogadásának támogatói – magas rangú kormánytisztviselők, az ukrán parlament képviselői, radikális politikusok és közéleti személyiségek – nem titkolják, hogy a törvénytervezet Ukrajna legnagyobb vallási közössége ellen irányul.” – áll az üzenetben. „Szomorúan figyeljük, hogy a világ számos országában hogyan válnak egyházunk gyermekei üldözés, sőt elnyomás célponttá csak azért, mert ők az évszázados orosz kultúra hordozói, amely elválaszthatatlanul kapcsolódik az orosz államiság örökségéhez. Az orosz kultúra úgynevezett eltörlése, az Ukrán Ortodox Egyház kirívó rágalmazása és büntetlen lerombolása a konfrontáció és veszekedés módja azokkal, akik a történelmi Oroszország népei által létrehozott egységes szellemi és kulturális örökséggel állnak kapcsolatban,” – mondta Orosz Ortodox Egyház vezetője.

A tényekkel való manipulálás és Ukrajna történelmi hovatartozása az ősi Kijevi Rusz államhoz közös jellemzője az orosz propagandának, amelynek célja az ukrán közösség megosztása vallási alapon folytatott vitákon keresztül. A kérdés etikája mellett szólva azonban az Orosz Ortodox Egyház álszent módon részt vesz a „testvéri, szláv nép” tömeges pusztításában.

Az Orosz Föderáció teljes körű agressziójának kezdete óta 68 büntetőeljárás indult az UOC képviselői ellen, amelyek közül 16 az egyház metropolitái. A feltárt bűncselekmények között 20 árulás és kollaboráns tény is szerepel. Az Ukrán Ortodox Egyházat képviselő 26 vádlottat gyanúsításról értesítették, további 19 pedig már bírósági ítéletet is kapott.

Az ukrán különleges szolgálatok arról is beszámolnak, hogy leleplezték az Orosz Ortodox Egyház vezetését saját katonai magáncégek létrehozásában az Orosz Föderáció területén az Ukrajna elleni háború érdekében. A Moszkvai Patriarchátus utasításai szerint PMC-ik zsoldosok toborzásával és harci kiképzésével foglalkoznak az Ukrajna elleni háborúhoz. Az egyik ilyen, Szent András kereszt nevű katonai magáncég a dokumentumok szerint a szentpétervári kronstadti haditengerészeti katedrálisban működik. Egy vallási intézmény falain belül annak képviselői híveket toboroznak, hogy csatlakozzanak az Orosz Föderáció megszálló erőkhez. A potenciális „jelöltek” kiválasztása során előnyben részesítik azokat a férfiakat, akik már szolgáltak az Orosz Föderáció katonai egységeiben, és rendelkeznek harci „tapasztalattal”. Miután a zsoldosokat besorozták a Moszkvai Egyházi PMC soraiba, katonai-taktikai képzésen vesznek részt az orosz különleges szolgálatok oktatóinak irányítása alatt. Erről az ukrán biztonsági szolgálat számolt be október 19-én.

Arról is beszámoltak, hogy az ilyen PMC-k finanszírozását az Orosz Föderáció elnökéhez, Vlagyimir Putyinhoz közel álló pénzügyi és ipari csoportok képviselői végzik.

A pénz az Orosz Ortodox Egyház számláira kerül jótékonysági hozzájárulások és templomok „építésére” szánt adományok formájában. Dokumentált tények alapján az Ukrán Biztonsági Szolgálat átfogó intézkedéseket tesz a leleplezett bűncselekmények körülményeinek megállapítása és a bűnösök felelősségre vonása érdekében.

A Kreml számára minden, ami a vallással kapcsolatos, a „tömegpusztító” fegyvere. Segítségével belső és külső hírszerzést hajtanak végre, agresszív oroszbarát propagandát terjesztenek. Isten dicsőítése helyett maga az egyház Vlagyimir Putyin képét dicsőíti, mint a nép egyetlen megmentőjét és az „orosz föld” igazi hazafiát. Az ukrán társadalom támogatja az Orosz Ortodox Egyházhoz kapcsolódó egyházi szervezetek tevékenységének korlátozását. A helyi önkormányzatok tömegesen felmondják az ilyen szervezetek közösségeivel kötött földbérleti szerződéseket.

Részvény: