A Delfi az Európai Bizottságra hivatkozva: Magyarországnak indokolnia kell részvételét az ukrán hadifoglyok oroszországi szabadon bocsátásában

Magyarországnak indokolnia kell az ukrán hadifoglyok kiszabadításában való részvételét az Orosz Föderációban, valamint az ukrán kormánnyal való kommunikációt ebben a kérdésben. Ezt írja a Delfi Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi és biztonságpolitikai vezető sajtótitkárának megjegyzéseire hivatkozva.

“Oroszországnak eleget kell tennie a nemzetközi humanitárius jogból eredő kötelezettségeinek, és biztosítania kell, hogy a hadifoglyokkal minden körülmények között humánus bánásmódban részesüljenek a genfi ​​egyezményeknek megfelelően, és ne veszélyeztessék életüket. Ami Magyarországot illeti, a hatóságoknak ki kell fejteniük a részleteket és az Oroszország által hadifogolyként fogva tartott ukrán állampolgárok szabadon bocsátásában való részvételüket, valamint Magyarország és az ukrán hatóságok közötti kommunikációt ebben a kérdésben” – mondta Stano.

Emlékezzünk vissza, az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy Magyarország 11 ukrán hadifoglyot tart fogva, akiket az ukrán kormány vagy a nemzetközi emberi jogi szervezetek tudta nélkül vitt ki Oroszországból.

“Az ukrán diplomatáknak az elmúlt napokban tett minden kísérlete, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsenek ukrán állampolgárokkal, nem járt sikerrel. Ez, valamint egyesek hozzátartozóitól kapott információk arra utalnak, hogy a magyar hatóságok biztosítékai az ukrán védők állítólagos magyarországi szabad státuszáról nem felelnek meg a valóságnak” – közölte a Külügyminisztérium.

Stano az ukrán külügyminisztérium ugyanezen kijelentéseit kommentálta.

“Valójában elszigetelten tartják őket, nem férnek hozzá nyílt információforrásokhoz, a rokonaikkal való kommunikációjuk harmadik fél jelenlétében zajlik, megtagadják tőlük a kapcsolatot az ukrán nagykövetséggel. A hivatalos diplomáciai csatornák sajnos figyelmen kívül hagyják az ukrán fél azon próbálkozásait, hogy konstruktív párbeszédet alakítsanak ki a magyar hatóságokkal. Budapest ilyen lépései megkérdőjelezik azokat a humanitárius indítékokat, amelyeket az ukránok magyarországi kivitelére nyilatkozott. Emellett az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény rendelkezéseinek megsértéseként is minősíthetők” – közölte az ukrán külügyminisztérium.

Az ukrán külügyminisztérium ismét a magyar félhez fordult azzal a követeléssel, hogy az ukrán konzult haladéktalanul engedje be az ukrán hadifoglyokhoz, hogy felmérhesse testi-lelki állapotukat, tájékoztassa őket jogaikról, és sürgős konzuli segítséget nyújtson.

“Ukrajna várja védőink hazatérését, és készen áll arra, hogy maximális segítséget nyújtson nekik családjukkal való újraegyesítésben és a szükséges rehabilitációban” – áll a közleményben.

Részvény: