27 millió pénzérmét olvasztott be Franciaország egy banális hiba miatt

Franciaország megsemmisített és beolvasztott 27 millió pénzérmét, miután nem várta meg az Európai Uniós jóváhagyását azok legyártására, majd kiderült, hogy a tervezésbe hiba csúszott, írja a Politico.

A párizsi pénzverde 10, 20 és 50 eurócenteseket készített egy új mintázattal még novemberben, de utána jöttek rá, hogy az EU-s zászló csillagainak elhelyezése nem felel meg az Európai Bizottság rendkívül szigorú követelményrendszerének.

Az uniós törvények értelmében minden ország 15 évente formálhatja saját arca szerint az érméket, de ehhez a Bizottság és az eurózóna tagországainak jóváhagyása szükséges.

Franciaország novemberben informálisan kereste is a Bizottság, majd be is adtak a hivatalos engedélykérelmet, de a pénzverde már azelőtt elkezdte a munkát, hogy a jóváhagyást megvárták volna. Ezután a Bizottságtól már csak a figyelmeztetést kapták meg, hogy a design megszegi a szabályokat.

Az új érméket az eredeti tervek szerint már be is mutatta volna a francia pénzügyminiszter, de erre természetesen így nem sikerült. Azóta a pénzverde és a kormány egymásra mutogat, hogy ki hibázott.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/01/14/franciaorszag-europai-unio-27-millio-penzerme-eurocent-megsemmisitese-beolvasztas/

Részvény: