Zelenszkij szerint az oroszok év végéig megpróbálják őt kiiktatni egy Majdan3 nevű hadművelettel

Interjút adott az ukrán elnök a Sunnak.

Öt vagy hat alkalommal próbálta már megöletni őt Vlagyimir Putyin, de minden tervet meghiúsítottak az ukrán titkosszolgálatok – nyilatkozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Sunnak. Az exkluzív interjúban azt is elmondta, az ukrán nép belefáradt a légitámadásokba, és abba, hogy otthonaikat lerombolják, de ha megkérdeznék őket, hajlandóak-e személyesen Putyinnal kompromisszumot kötni, azt válaszolnák, hogy nem, készek tovább állni a támadásokat.

A megbuktatására tett kísérletekről Zelenszkij azt mondta, az első összeesküvés még pánikot okozott, olyan volt, mint mikor először tört ki a Covid, a továbbiaknál azonban már tudták, mi a teendő. Az tavalyi orosz invázió első napján az orosz különleges erők ejtőernyővel ugrottak le Kijevbe, hogy megöljék őt, részletezte. Zelenszkij testőrei ekkor rögtönzött barikádokkal és erősítő lemezekkel zárták le az irodáját, legközelebbi segítői pedig fegyvert és páncélzatot kaptak.

Ezután az eset után az amerikai tisztviselők felajánlották az elnöknek, hogy kimenekítik a fővárosból, mert attól tartottak, órákon belül bevehetik az orosz erők Kijevet. Zelenszkij ekkor azt felelte nekik: „Lőszerre van szükségem, nem fuvarra”. Többszöri kérdésre sem tudott pontos számot mondani, hányszor próbálták már személyesen kiiktatni az orosz erők.

Azt is hozzátette, hogy a legújabb, megbuktatására irányuló küldetések kódnevét is tudja, amelynek határideje az év vége. A művelet neve Majdan3, erről azt is elmondta, nem feltétlen gyilkossággal érne véget, de mindenképpen az elnök leváltását célozza. Ehhez pedig az oroszok minden szükséges erejüket be fogják vetni. Arra a kérdésre, miszerint Ukrajna végrehajtott-e válaszul merényleteket nem válaszolt.

Zelenszkij határozottan kijelentette, nem lesznek jövőre választások, a hadiállapot értelmében törvénytelen lenne és megosztaná az országot, mikor most kizárólag az Oroszország elleni háborúra kell koncentrálni.

A teljes interjút itt tekintheti meg.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231121_Zelenszkik_Putyin_hadmuvelet_merenylet_kiiktatas

Részvény: