Zelenszkij: Szép eredménnyel térünk haza

Szép eredménnyel térünk haza, ami fontos a hazánk, de még fontosabb a harcosaink számára. Szép fegyveres megerősítést kaptunk

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a soron következő napi videóüzenetében. Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban nyugalomra intett, mondván, a katonai szövetség tagjai megerősítették, hogy az ország a jövőben végül is csatlakozni fog. Szerinte a csúcstalálkozó „félreérthetetlen bizonyságát adta, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz”.

Noha az ukrán elnök azt nem tudta elérni, hogy az Oroszország által részben megszáll állam azonnal a NATO-tagja legyen, más kötelezettségvállalásokat, például újabb fegyverszállítmányokat Franciaországtól és Németországtól azért ki tudott harcolni.

A vilniusi NATO-csúcson Zelenszkij találkozott Joe Biden amerikai elnökkel is.

A csúcstalálkozó zárónapján a katonai szövetség új fórumot is létrehozott az Ukrajnával való kapcsolattartás elmélyítése céljából. Ez a NATO-Ukrajna Tanács, amely a tervek szerint olyan állandó testületként működik majd, amelyben a katonai szövetség harmincegy tagja és Ukrajna konzultációkat tarthat, és találkozókat hívhat össze vészhelyzet esetén.

A testület felállítása akként értékelhető, hogy a NATO a lehető legközelebb kívánja tartani magához Ukrajnát, de anélkül hogy tényleges csatlakozás kockázatait vállalná.

Forrás:(Sky News)

Részvény: