Közel ötvenezren tüntettek Grúzia fővárosában a külföldiügynök-törvény ellen

Szakadó esőben tiltakozott a tömeg a kormánypárti előterjesztés ellen.

Grúziában már hetek óta tiltakoznak a törvény ellen, ami orosz mintára külföldi ügynöknek bélyegezné meg a részben külföldi támogatással működő civil szervezeteket, és május 11-én, szombaton is folytatódtak a demonstrációk.

Ugyan szakadt az eső, de a CNN szerint közel ötvenezres tömeg gyűlt össze Tbilisziben a külföldiügynök-törvény ellen, a Guardian beszámolója szerint pedig esernyők tengerében grúz és uniós zászlók lengtek. „Nincs szükségünk arra, hogy visszatérjünk a Szovjetunióba” – fogalmazta meg az egyik tüntető azt, amit olyan sokan gondoltak még a tömegben.

Ugyan tavaly a tüntetések miatt a Grúz Álom – Demokratikus Grúzia kormánypárt egyszer már visszakozott, áprilisban ismét a parlament elé terjesztette az indítványt, amely előírná, hogy azokat a szervezeteket, amelyek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák.

Ugyan az Európai Unió, amely decemberben adta meg Grúziának a tagjelölti státuszt, felszólította a tbiliszi vezetést, hogy vonja vissza ezt az előterjesztést, néhány nappal ezelőtt már elfogadták második olvasatban is, igaz, egy harmadik olvasatra is szükség van.

Az EU mellett a jogszabály ellen az Egyesült Államok és az ENSZ is felszólalt, illetve a nemzetközi szervezet emberi jogi főbiztosa, Volker Türk is aggodalmának adott hangot a tüntetőkkel szemben alkalmazott rendőri erőszak miatt. A grúz rendőrség április 30-án erőszakkal oszlatott fel egy tüntetést, könnygázt, vízágyút és gumilövedéket vetett be a demonstrálók ellen, valamint több embert megvertek és őrizetbe vettek.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240512_kozel-otvenezren-tuntettek-gruzia-fovarosaban-a-kulfoldiugynok-torveny

Részvény: