Zelenszkij nemzetközi vizsgálatot sürget a lelőtt orosz gép miatt

Nemzetközi vizsgálatot sürget Volodomir Zelenszkij ukrán elnök az oroszországi Belgorodnál lezuhant orosz katonai repülőgép ügyében, melyen Moszkva szerint ukrán hadifoglyok tucatjai utaztak. Szerda esti beszédében Zelenszkij közölte azt is, hogy megbízta Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy adja át külföldi partnereiknek az üggyel kapcsolatos összes információt, ami Kijev birtokában van.

Az ukrán elnök ezután Moszkva felé fordult, és az orosz vezetés, elsősorban Vlagyimir Putyin orosz elnök szemére vetette, hogy játszadozik nemcsak az ukrán foglyok életével, de azok szerettei és az ukrán nép érzéseivel is.

Az Il-76-os gép szerdán, Belgorod térségében zuhant le, mintegy 50 kilométerre az ukrán határtól. Az orosz védelmi minisztérium szerint a 65 ukrán hadifogoly mellett hat fős személyzet és három fogolykísérő volt a fedélzeten. Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke azt állította, hogy a repülőgépet három nyugati gyártmányú rakéta találta el. Ő közölte azt is, hogy a lelőtt repülőgép mögött haladt egy másik Il-76-os is, a fedélzetén további mintegy 80 ukrán hadifogollyal, de azt a gépet sikerült visszafordítani. A tárca szerint,az ukrán hadsereg lőtte le a gépet, a Kreml pedig azt állítja, hogy a foglyokat éppen fogolycserére szállították volna. Ezzel kapcsolatban az ukrán hírszerzés annyit közölt, hogy szerdára valóban tervben volt egy fogolycsere a felek között, ez azonban nem valósult meg. A korábban megbeszéltek szerint 192 ukrán foglyot cseréltek volna ki ugyanennyi orosz fogolyra.

Zelenszkij kormánya szerint viszont egyelőre nincs megbízható értesülésük arról, kik és hányan utaztak a gép fedélzetén, az ukrán titkosszolgálatok pedig kiemelték, hogy az ukrán félnek nem jelezték, hogy biztosítsa a légtér azon részét, jóllehet ezt máskor Moszkva megtette. „Amiatt, hogy Ukrajnát nem tájékoztatták arról, milyen szállítóeszközt vesz igénybe az orosz fél, a szándékos akciót sem lehet kizárni, melynek célja a foglyok életének veszélyeztetése volt” – rögzítették az ukrán hatóságok.

Forrás:(MTI)

Részvény: