Zelenszkij minden korábbinál élesebben figyelmeztet arra, hogy az oroszok felrobbanthatják a zaporizzsjai atomerőművet

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője korábban arról beszélt, információik vannak arról, hogy az orosz erők aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden korábbinál egyértelműbben figyelmeztetett arra, hogy Oroszország támadást tervez az általa ellenőrzött zaporizzsjai atomerőmű ellen, beláthatatlan következményekkel.

„Most kaptunk egy jelentést a hírszerzésünktől és az ukrajnai Biztonsági Szolgálattól. A hírszerzés olyan információkat kapott, hogy Oroszország a zaporizzsjai atomerőmű elleni terrortámadás forgatókönyvét fontolgatja” – mondta az ukrán elnök egy videóban.

Hangsúlyozta: „Sugárszivárgással járó terrortámadásról van szó. Mindent előkészítettek erre”.

„Sajnos többször is emlékeztetnem kellett, hogy a sugárzásnak nincsenek államhatárai, és hogy kit fog eltalálni, azt csak a szélirány határozza meg” – figyelmeztetett.

„Minden rendelkezésre álló információt megosztunk partnereinkkel – mindenkivel a világon. Minden bizonyítékot. Európa, Amerika, Kína, Brazília, India, az arab világ, Afrika – minden országnak, mindenkinek tudnia kell erről. Nemzetközi szervezetek. Mindenki” – mondta.

„Soha, sehol nem szabad, hogy atomerőművek ellen terrortámadás történjen. Ezúttal nem lehet úgy, mint Kakhovka esetében – a világot figyelmeztették, így a világnak cselekednie kell és tudnia kell.”

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy keddi tévéműsorban beszélt arról, hogy az orosz erők aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerét is, így fennáll a veszélye, hogy robbanás vagy baleset következzen be a nukleáris létesítményben, de olyan egyértelmű figyelmeztetés, mint amelyet Zelenszkij elnök most megfogalmazott, akkor nem hangzott el.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) vezetője, Rafael Grossi június 15-én tett látogatást az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőműben. Grossi a saját szemével akarta ellenőrizni, hogy minden rendben van a reaktor hűtésével, ugyanis a Nova Kahovka-i gát felrobbantása óta jelentősen csökkentek a reaktor hűtővízkészletei. A látogatás után arról számolt be, hogy a reaktor hűtésével egyelőre nincsenek gondok.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230622_Zelenszkij_minden_korabbinal_elesebben_figyelmeztet_arra_hogy_az_oroszok_felrobbanthatjak_a_zaporizzsjai_atomeromuvet

Részvény: