Zelenszkij: Legitim célpont a Krím-félszigetre vezető hid

Volodimir Zelenszkij szerint a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd „háborút hoz, nem békét”, ezért legitim katonai célpont. Az ukrán államfő videokapcsolaton keresztül csatlakozott az Egyesült Államokban megrendezett aspeni biztonsági konferenciához, ahol azt mondta:

Ez az útvonal a háború lőszerrel való ellátására szolgál, ami napi szinten történik. És ez militarizálja a Krím félszigetet.

Az elnök szerint a híd az ukránok számára olyan ellenséges létesítmény, amely ráadásul a nemzetközi jog és minden vonatkozó norma figyelmen kívül hagyásával épült. Így szerinte érthető módon válik célponttá számunkra.

A Kercsi-hídon a hétfői robbanások miatt két civil halt meg, és egy részét üzemen kívül kellett helyezni, pedig csak nemrégiben adták vissza a forgalomnak. Októberben a híd egy hasonló támadásban már szintén megrongálódott.

Ukrajna a hét elején üdvözölte ugyan az Oroszország által épített és 2018-ban üzembe helyezett híd elleni hétfői támadást, de nem vállalták közvetlenül a felelősséget. Moszkva mindazonáltal Ukrajnát hibáztatta a támadás miatt.

Forrás:(Reuters / Guardian)

Részvény: