Washingtonban is megemlékezést tartottak a magyar nemzeti ünnepen

Március 15-ének mindig van releváns üzenete az Egyesült Államokban, mert az amerikaiak értik, hogy Magyarország szabadságszerető ország és a magyar szabadságharcos nép, amiről történelme során számos alkalommal tett tanúbizonyságot – jelentette ki Magyarország Egyesült Államokban akkreditált nagykövete a magyar nemzeti ünnepen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján.

Takács Szabolcs szerdán délben az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát. A nagykövet délután részt vett a washingtoni Kossuth Alapítvány koszorúzási ünnepségén is a Kossuth Háznál.

A washingtoni magyar szervezetek gyűjtőhelyeként működő Kossuth Házban a helyi magyarok emlékeztek meg az évfordulóról. Végh Sándor, a Kossuth Házat működtető Kossuth Alapítvány elnöke a közmédiának kijelentette, hogy a washingtoni magyarok, megemlékezésükön keresztül, ezen a napon aktívan is a nemzet részévé válnak.

A kokárdát büszkén viselik az amerikai fővárosban is, amivel az amerikaiak felé tudják kommunikálni ennek az ünnepnek a jelentőségét

– tette hozzá.

A Washingtonban és környékén élő magyarok ünnepi megemlékezései szerdán este Magyarország nagykövetségén zárultak ünnepi műsorral és fogadással.

Takács Szabolcs, az MTI-nek ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarországnak az Egyesült Államokban is minden alkalommal el kell mondania, hogy nemzeti érdeke az, hogy a szomszédságában dúló háborúnak minél előbb vége legyen. Megjegyezte, hogy ugyan az amerikai közéletben nagyon erős háborúpárti üzenetek vannak, de egyre többen – különösen a konzervatívok köreiben – elismerik, hogy Magyarország hiteles képviselője a béketörekvéseknek.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/16/megemlekezes-1848-49-unnep-washington/

Részvény: