VSquare: A magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban

Az oknyomozó portálnak egy biztonságpolitikai ügyekért felelős közép-európai kormánytisztviselő azt mondta, hogy a hírszerző központ potenciálisan orosz érdekeket szolgálhat.

Korábban a hvg.hu is beszámolt róla a VSquare oknyomozó portál információira hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár a csádi misszió előkészítésén dolgozik, majd később arról is, hogy ő felel az új Nemzetbiztonsági Tanács külpolitikai és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó részlegéért.

Most újabb információk birtokába jutott a portál Orbánék különös afrikai missziójáról. A VSquare hírlevele arról ír, hogy egy biztonságpolitikai ügyekért felelős közép-európai kormánytisztviselő szerint a csádi misszió állítólagos „terrorizmusellenes és migráció-ellenőrző” céljai csupán ürügyet jelentenek.

Azt hallottuk, hogy a magyar kormány egy katonai hírszerző központot is létre akar hozni Csádban, ami aggaszt minket. Prigozsin halála és a Wagner-csoport felbomlása óta Oroszország veszített némi befolyást Afrikában. Attól tartunk, hogy ez a magyar katonai hírszerző központ potenciálisan orosz érdekeket szolgálhat, és gyanítom, hogy olyan Kreml-tisztviselők, mint Szergej Lavrov, bátorították a magyarokat

– magyarázta a tisztviselő. „Ha Oroszország az elkövetkező években eszkalálja a konfliktust, arra számítunk, hogy az sokrétű lesz, és valószínűleg Afrika és a migráció is szerepet kap benne” – tette hozzá.

Több NATO- és EU-képviselő is azt mondta a VSquare-nek, hogy a tervezett magyar misszió nem a NATO-szövetségen belül koordinált és nem tartozik sem a NATO-hoz, sem az EU-hoz, sem pedig az ENSZ-hez. „Ez mindenképpen egy szokatlan misszió, amely nem szolgál semmilyen magyar érdekeket, hacsak nem valami oligarchabarát terv, amiből Putyin hasznot húzhat. Egyébként ez teljes erőforrás-pocsékolás és felesleges veszélyt jelent” – fogalmazott egy orosz ügyekben jártas NATO-tisztviselő az oknyomozó portálnak.

Mindeközben az elmúlt hetekben eszkalálódott a feszültség a térségben, az Egyesült Államok pedig arra kényszerült, hogy kivonja csapatait Nigerből és Csádból, a két afrikai ország pedig megerősítette katonai együttműködését Oroszországgal. A hírlevél szerint egy Budapesten állomásozó magas rangú uniós diplomata megjegyezte, hogy a romló biztonsági helyzet ellenére a magyar kormányzati kapcsolatok továbbra is teljes mértékben elkötelezettek a 200 katona Csádba telepítése mellett.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240510_vsquare-a-magyar-kormany-katonai-hirszerzo-kozpontot-akar-letrehozni-csadban

Részvény: