Von der Leyen a magyar példával figyelmeztette az olaszokat

Bár a közvélemény-kutatások alapján olasz miniszterelnöki címre esélyes Giorgia Meloni a korábbiaknál visszafogottabban nyilatkozik külpolitikai ügyekben, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már most arra intette a hétvégi választásokra készülő Olaszországot, ha nem tartják tiszteletben az uniós normákat, úgy járhatnak, mint Magyarország és Lengyelország.

Már most megüzente az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, hogy a közeljövőben megalakuló olasz kormány jobban teszi, ha tiszteletben tartja az uniós értékrendet – írja a Corriere della Sera.

„Meglátjuk, milyen eredmény születik az olaszországi választásokon, Svédországban pedig már meg is történt a voksolás. Mindenesetre ha a dolgok rossz irányt vennének, megvannak az eszközeink, ahogy Lengyelország és Magyarország esetében is láthatták” – utalt Von der Leyen a két ország ellen folytatott jogállamisági eljárásra.

Az EB-elnök ugyanakkor leszögezte, bármilyen demokratikus módon kormányzó kabinettel együtt tudnak működni, de sok múlik azon is, kik kapják a kormányon belül a kulcsfontosságú pozíciókat.

Olaszországban vasárnap járul az urnák elé a lakosság, és két héttel azt követően, hogy a svéd voksolásokon a szélsőjobboldali Svéd Demokraták a parlament második legnagyobb erejévé léptek elő, itt is szélsőjobboldali siker várható. Az utolsó közvélemény-kutatási adatok szerint a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei kaphatja a legtöbb szavazatot, és Matteo Salvini Ligájával, valamint Silvio Berlusconi Hajrá Olaszországával közösen alakíthat kormányt.

Meloni az utóbbi időben a korábbiaknál visszafogottabb hangot ütött meg külpolitikai témákban, a Napi.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint ezzel tudatosan nyugtatni próbálta a befektetőket. Sokan attól tartanak azonban, hogy az alapvetően szuverenistának tekinthető koalíció hatalomra kerülése után ismét euroszkeptikus hangot üthetnek meg. Különösen Salvinit illetően merülhet fel ez a félelem, de a Liga-vezér szoros orosz kapcsolataira is sokan aggodalommal tekintenek.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ursula-von-der-leyen-olaszorszag-olasz-valasztasok-jogallamisag-magyarorszag-lengyelorszag.760287.htm

#ursula_von_der_leyen #olaszország #választás #jogállamiság #svéd_választások #magyarország #lengyelország

Részvény: