Kihúzott a Fidesz nyolc, már betervezett parlamenti ülésnapot, Novák Előd pedig legyőzte a Coca-Colát 

Majdnem egyhónapos extra szünetet iktatnak be a tavaszi ülésszakba május 13-a után.

Véglegesítette az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésének napirendjét csütörtökön a Házbizottság, ahol a hvg.hu információi szerint az is kiderült: a Fidesz-frakció javaslatára eltörölnek a tavaszi ülésszakból nyolc ülésnapot, így május 13-a után majdnem egy teljes hónapra szünetel a törvényhozás. Ez  

a szünet egybeesik a június 9-i választások előtt egyhónapos kampányhajrával, és majd csak a választások másnapján, június 10-én jönnek össze újra a képviselők. 

A rendkívüli szünet a tavaszi ülésszak korábban elfogadott munkarendjéből nyolc ülésnapot érint – május 14-15-16-17 és 21, valamint június 3-4-5 –, és a kormánypártok szerint ezekre a plenáris ülésnapokra azért nincs szükség, mert változott a terv, és úgyse nyújtják most be a jövő évi költségvetés tervezetét, így nincs is mit tárgyalni. 

Azt, hogy idén elmarad a szokás szerint tavaszra-nyár elejére eső következő évi büdzsé-tervezés, április 11-én jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az ok: a kormány megvárja a 2025-ös költségvetés elkészítésével az őszi amerikai választást. 

A magyar kormány már egy évtizede ragaszkodik ahhoz, hogy a költségvetést a Pénzügyminisztérium már a tavasz végére elkészítse, a parlament pedig a nyári szünet előtt elfogadja. Ezt a kiszámíthatósággal indokolták, de szinte mindig teljesen komolytalan volt a tavaszi büdzsé. A 2022 tavaszán megírt 2023-as büdzsét például kidobták, majd 52 órával 2023 kezdése előtt írtak egy teljesen újat.  

A Házbizottság csütörtöki ülésén véglegesített jövő heti ülésterv szerint hétfőn és kedden ül össze a törvényhozás. Hétfőn 17 törvénynél tartják meg a bizottsági jelentések vitáját, illetve az összegző módosító javaslatok vitáját, kedden pedig összegző módosító javaslatok vitái, illetve zárószavazások lesznek 19 jogszabálynál. 

A csütörtöki bizottsági ülésen információink szerint más fontos dolog is történt: Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa a jelek szerint “legyőzte” a Coca-Colát. Legutóbbi ugyanis Novák felvetette, hogy “LMBTQ-üdítő” van az asztalokon (frissítőként rendszerint Coca-Cola az üléseken – a szerk.) és jelezte, hogy szerinte azt le kellene venni az asztalokról. A mostani ülésre eltűnt a Coca-Cola, és csak Szentkirályi ásványvíz volt. 

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240425_kihuzott-a-fidesz-nyolc-mar-betervezett-parlamenti-ulesnapot-novak-elod-pedig-legyozte-a-coca-colat

Részvény: