Visszatértek a külföldiek az ingatlanpiacra, újból megugorhatnak az árak

Kezd magához térni az ingatlanpiac, visszatértek a külföldi, befektetési célú vásárlók is Budapest belvárosába, akik készek bőven 100 millió forint fölött költeni egy lakásra, ezzel újraindul az árak felhajtása.

A 2023-as pangást követően újra élénkül az ingatlanpiac, a Duna House adatai alapján 2024 első hónapjában a fővárosban ingatlant szerzők 36 százaléka befektetési céllal szerződött, ők átlagosan 57,7 millió forintot fordítottak, 70 négyzetméter alapterületű lakásokra” – ismertette a rendelkezésére álló adatokat Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A befektetők számára kiemelt lokációnak számít a főváros belvárosa, azon belül is a VI. kerület, hiszen ez a belvárosi terület a legrugalmasabb a rövid távú lakáskiadás engedélyezése tekintetében, központi elhelyezkedése miatt pedig kifejezetten keresett a turisták körében.

A VI. kerületben befektetési céllal kereső érdeklődők leginkább a 60-100 négyzetméteres alapterülettel rendelkező lakásokat preferálják, hiszen a rövid távú lakáskiadás esetében annál magasabb a hozam, minél több ember elszállásolására alkalmas az ingatlan.

A hazai befektetők aktivitása mellett az idei év első másfél hónapjának tapasztalata alapján fokozódott a külföldi ingatlanbefektetők jelenléte is, ők javában 100 millió forint feletti összeget szánnának budapesti, belvárosi ingatlan vásárlására. A külföldi vevők visszatérése jelentős hatással lehet a belvárosi ingatlanok árszintjére, a belvárosi ingatlanok áremelkedése pedig fokozatosan kihat majd a többi központi kerület mellett a külső kerületek ingatlanáraira is.

Forrás:https://hvg.hu/ingatlan/20240222_Felverik_az_ingatlanarakat_a_szazmillio_forintokat_dobalo_kulfoldi_befektetok

Részvény: