Vidnyánszkyék háborúpárti oroszokat is beengedtek a közel 7 milliárdból megrendezett színházi olimpiára

Pedig egy kijevi társulatnak állítólag külön megígérték, hogy egyáltalán nem lesznek orosz meghívottak.

Lemondta a budapesti szereplést a kijevi Ivan Franko Színház, miután kiderült, hogy a szervezők ígérete ellenére lesznek orosz résztvevők az idén Magyarországon zajló 10. Nemzetközi Színházi Olimpián.

A Népszava az Ukrajinszka Pravda alapján azt írja, hogy a 6,8 milliárd forintba kerülő, Vidnyánszky Attila által Magyarországra hozott rendezvénysorozatban helyet kapott a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti igazgatójának, Valerij Fokinnak a REX című darabja és egy általa rendezett Perszepolisz című film is.

A film egyik szereplője ráadásul az az Anton Sagin, aki nyíltan támogatja az Ukrajna ellen indított háborút: az orosz tévében rendszeresen beszél arról, hogy Donbaszban, illetve a megszállt régiókban „atrocitások érik” a megszálló orosz katonákat.

A kijevi színház két darabbal – a Brecht-féle 1941-es Állítsátok meg Arturo Uit!, illetve a Caligula című előadást mutatták volna be – jött volna Budapestre. Ugyanakkor négy hónapja levélben jelezték a magyarországi szervezőknek, hogy nem kívánnak közösséget vállalni orosz előadókkal.

Tavaly a legtöbb budapesti kőszínház – köztük az Örkény és a Katona – is nemet mondott, mikor Vidnyánszky hívta őket az olimpiára, arra hivatkozva, hogy túl súlyosak a hatalom által nem kedvelt színházak veszteségei.

Forrás:https://hvg.hu/kultura/20230501_Vidnyanszkyek_haboruparti_oroszokat_is_beengedtek_a_sokmilliardos_szinhazi_olimpiara

Részvény: