Videón a porig rombolt Bahmut, amelynek elfoglalásáért nagy árat fizettek az oroszok

Az oroszok diadalmasan ünnepelnek, ugyanakkor hatalmas árat fizettek a győzelemért, lényegesen nagyobbat, mint amekkora haszonnal jár, hogy a birtokukba került a romhalmaz, amit valaha Bahmutnak hívtak.

Drónfelvételekből összeállított videót posztolt a New York Times Bahmutról, pontosabban arról, ami a városból maradt egy év szakadatlan bombázás és harc után.

Bahmut Ukrajna 58. legnagyobb városa és a háború kitörése előtt mintegy 80 ezer ember lakta, akiket az utóbbi egy év alatt több ízben is felszólított az ukrán kormány a város elhagyására. Idén márciusig a lakosok túlnyomó többsége így is tett, mindössze négyezren maradtak a romok között.

A várost nagyjából egy éve kezdte lőni az orosz tüzérség és hónapokon át tartó kemény tüzérségi párbajokat és lövészárokharcokat követően decemberben sikerült bejutniuk a város keleti kerületeibe. Innentől kezdve kerületről kerületre, utcáról utcára, házról házra kellett megküzdenie a támadóknak az ukrán védőkkel a városért. A Prigozsin vezette Wagner-zsoldosok óriási veszteségek árán (az amerikaiak becslése szerint csak a városért folytatott harcokban százezer embert vesztettek az oroszok halottakban és sebesültekben), május végére tudták megtisztítani a várost nagyjából az ukrán védőktől, bár a Deep State rendszeresen frissülő műveleti térképe szerint Bahmut délnyugati részén még mindig tartanak néhány utcát az ukránok.

Az ostrom alatt álló Bahmutról már korábban is érkezett felülnézetes drónvideó, egészen pontosan tavaly decemberben, amikor az orosz csapatok betörtek a város keleti szegleteibe.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230523_video_Bahmut_haboru

Részvény: