Végigrágta az IMF az ukrán gazdasági helyzetet, lesz pénz

A valutaalap vállalása szerint továbbra is támogatást nyújt a komoly nehézségekkel szembenéző ukrán gazdaságnak.

ANemzetközi Valutaalap (IMF) ukrajnai misszióvezetője, Gavin Gray az alábbi nyilatkozatot tette közzé:
„Október 17-20. között az IMF egy munkacsoportja Bécsben (Ausztria) találkozott az ukrán hatóságokkal. A misszió megvitatta megállapításait Szerhij Marcsenko pénzügyminiszterrel és Andrij Pisnyijjel, az Ukrán Nemzeti Bank elnökével.

„Ukrajna több mint hét hónappal ezelőtt kezdődött orosz megszállása óriási emberi szenvedést okozott és súlyos gazdasági következményekkel járt. A GDP jelentősen csökkent, az infláció meredeken emelkedett, a kereskedelem jelentősen megakadt, és a költségvetési hiány soha nem látott szintre emelkedett.

„E kihívásokkal teli háttér előtt a megbeszélések középpontjában a közelmúltbeli makroszintű pénzügyi fejlemények és kilátások, a 2023-as költségvetés és a kapcsolódó külső finanszírozási igények, a pénzügyi szektorral kapcsolatos kérdések és a makrogazdasági stabilitást támogató szakpolitikák kombinációja állt.

Az ukrán állami szerveket dicséret illeti azért, hogy e rendkívül nehéz körülmények között is jelentős mértékben fenntartották a makroszintű pénzügyi stabilitást.

A hatóságokat arra ösztönzik, hogy tartózkodjanak az adóbevételeket csökkentő intézkedésektől, miközben arra törekszenek, hogy a kiadásokat összhangba hozzák a rendelkezésre álló finanszírozással.

–    mondta Gray

Az elkövetkező hetekben folytatódnak a tárgyalások arról, hogy miként képzeli el Ukrajna az IMF támogatásának felhasználását 2023-ban. 

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/imf-ukrajna-misszio-tamogatas-targyalas.762023.html

Részvény: