Varga Judit elballagott: keddtől egy női miniszter sincs a kormányban

Novák Katalin köztársasági elnök elbúcsúztatta kolléganőjét, Varga Judit leköszönő igazságügyi minisztert. Így egyetlen női miniszter sem marad Orbán Viktor kormányában.

Eljött a nap, Varga Judit augusztus 1-jétől elköszön az igazságügyi tárca vezetésétől. A távozás alkalmából egykori minisztertársa, Novák Katalin államfő is elbúcsúztatta. A köztársasági elnök egy közös fotót osztott meg ez alkalomból hivatalos közösségi oldalán, amelyhez a következő szöveget írta:

Köszönet Varga Juditnak a szolgálatért, erőt, kitartást a folytatáshoz neki és utódainak is! A nőkre is szükség van a magyar közéletben!
A 42 éves Varga Judit akkor kezdett el bekerülni a köztudatba, amikor 2018 májusában a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárává nevezték ki. Ám igazán ismertté akkor vált, amikor 2019. július 12-től kinevezték igazságügyi miniszternek. Ekkor Trócsányi Lászlót váltotta a tárca élén. Varga Judit politikai karrierjének érdekessége, hogy addigra már jó ideje miniszter volt, országgyűlési képviselő a Fidesz színeiben pusztán 2022-től lett.

Varga Judit lemondásának híre június végén érkezett: ezt ő maga jelentette be egy Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Mint mondta, hatalmas megtiszteltetés volt számára az elmúlt négy év, hogy a magyar érdekeket szolgálhatta.

Azt hiszem, az a helyes, ha az igazságügyi tárca vezetését átadom olyannak, aki erre száz százalékban tud koncentrálni.
Ezzel párhuzamosan, szintén június végén derült ki, hogy a mostantól a brüsszeli karrierre koncentráló Varga Judit fogja vezetni a Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját.

Varga Judit korábban már többször kinyilvánította, hogy jobboldali fordulatot vár a jövő évi EP-választásoktól, aktív szerepet fog vállalni az európai kampányban, és a konzervatív erők megerősödéséért fog dolgozni.

A kormányfő az igazságügyi miniszteri tisztségre az 51 éves jogász végzettségű Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát jelöli.

Csupa férfi
Novák Katalin egykori családokért felelős tárca nélküli miniszter és most Varga Judit igazságügyi miniszter távozásával holnaptól a következőképpen fest az Orbán-kabinet:

Orbán Viktor, miniszterelnök;
Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes;
Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter;
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter;
Lantos Csaba, energiaügyi miniszter;
Lázár János, építési és közlekedési miniszter;
Nagy István, agrárminiszter;
Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter;
Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter;
Pintér Sándor, belügyminiszter;
Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke;
Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter;
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter;
Varga Mihály, pénzügyminiszter.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/varga-judit-tavozik-noi-miniszter.774987.html

Részvény: