Van olyan balatoni település, ahol minden tizedik ház németeké

Balatonfenyvesen német nyelvű lakossági fórumot is szoktak szervezni.

Még jobbak az árak, talán jobb a közbiztonság és magyar vendégszeretet – a sonline.hu (amúgy migránsozós, a kormánypropagandát sem nélkülöző) összeállítása szerint főleg ezek miatt telepedik le egy német nyugdíjas a Balatonnál. Szőlősgyörökön nagyjából 600 ingatlan van, a házak több mint tíz százaléka külföldié, leginkább németek tulajdonában vannak.

Klotz Péter, a település vezetője azt mondta, olyan német nyugdíjasok telepednek le náluk, akik korábban még dolgozóként nyaraltak a Balatonnál. Klotz állítja: az elmúlt években összesen öt német pár költözött a településre. „Azt vettük észre, hogy nagyon jól beilleszkedtek a németek a györöki közösségben. Aktívan részt vesznek minden programunkon, még a mély magyar eseményeken is, amit nem igazán értenek, de elmagyarázzuk nekik, hogy miről szól”. A polgármester állítja: az érkezőket érdekli a magyar kultúra, előfordul olyan is, hogy a rendezvényeket adományokkal támogatják.

Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor, aki egyben a Balatoni Szövetség elnöke is, azt mondta, hogy az ő településükön található 5300 ingatlanból nagyjából 300 van külföldi tulajdonban. Itt is a legtöbben a németek vannak, ezért szerveznek minden évben német nyelvű lakossági fórumot is. Lombárnak azonban személyes félelme, hogy „ilyen ingatlanárak mellett a magyar fiatalok nem tudnak helyben maradni, ezért máshol kell boldogulniuk”.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230817_balaton_nemetek

Részvény: