Vádat emeltek Donald Trump ellen

Egy pornósztárnak kifizetett hallgatási pénz lehet a korábbi elnök elleni vádemelés oka. Trump állítja: ártatlan, és boszorkányüldözés folyik ellene.

A manhattani speciális esküdtszék (az úgynevezett „grand jury”) úgy döntött, hogy van elegendő bizonyíték ahhoz, hogy vádat lehessen emelni Donald Trump ellen.

Trumpnak várhatóan a jövő héten kell majd megjelennie a New York-i büntetőbíróságon. Ő lett az első volt amerikai elnök, akivel ez megtörtént.

A CNN azt írja, hogy Trumpnak több mint 30, üzleti csalással kapcsolatos váddal kell szembenéznie. A vádiratot ugyanakkor titkosították, ezért azt, hogy pontosan mik ezek a vádak, egyelőre nem lehet tudni.

Az már korábban is ismert volt, hogy a New York-i ügyészség hallgatási pénzek kifizetésének gyanújával már 2019 óta folytat vizsgálatot Trump ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Alvin Bragg manhattani ügyész az év elején kezdett bizonyítékokat bemutatni az esküdtszéknek, azt állítva, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels művésznéven ismert pornószínésznőnek még 2016-ban azért, hogy hallgasson a Trumppal folytatott viszonyáról.

Miután a vádemelés tényét a sajtó megírta, korábbi elnök közleményt adott ki. Ebben egyrészt boszorkányüldözésnek nevezte az ellene zajló vizsgálatott, másrészt saját ártatlanságát hangsúlyozta, és azzal vádolta meg a manhattani kerületi ügyészt, hogy őt Soros György „finanszírozza” bele akar avatkozni a 2024-es elnökválasztási kampányba:

A demokraták hazudtak, csaltak és loptak, mert megszállottan igyekeztek „elkapni Trumpot” de most megtették az elképzelhetetlent – egy teljesen ártatlan személy ellen emeltek vádat

  • olvasható az exelnök közleményében.

Trump már március 21-én, vagyis kilenc nappal a vádemelés előtt arról írt a közösségi médiában, hogy le fogják tartóztatni, egyúttal csatába hívta követőit, hogy mentsék meg az igazságszolgáltatástól.

A volt amerikai elnök az elmúlt egy hónapban egyébként hatalmasat nőtt.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230331_Vadat_emeltek_Donald_Trump_ellen_StormyDaniels_pornoszinesz

Részvény: