Útnak indította az államfő az új kijevi magyar nagykövetet, tanácsot is adott

Heizer Antal karrierdiplomata veszi át a kijevi magyar nagykövetség irányítását.

Átadta kedden Novák Katalin köztársasági elnök Magyarország új kijevi nagykövetének a megbízólevelét, Heizer Antal így hamarosan elindul Ukrajnába, hogy átvegye az ottani magyar külképviselet vezetését Íjgyártó István jelenlegi nagykövettől.

Az orosz agresszió nyomán immár 14 hónapja háború sújtotta Ukrajnában készülő misszióvezető-cseréről elsőként a hvg.hu írt még tavaly november végén. Éppen akkor járt egyébként Kijevben Novák Katalin, akinek az utazását még Íjgyártó vezényelte le.

A nagykövetcsere amúgy nem rendkívüli vagy váratlan, Íjgyártó ugyanis már több mint 4 éve, 2018 őszén foglalta el állomáshelyét Kijevben – a kárpátaljai származású diplomata előtte a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára volt, azelőtt pedig moszkvai nagykövet.

Utóda, Heizer régi külügyes, karrierdiplomata, aki 1986-ban végzett az MGIMO-n, a moszkvai nemzetközi kapcsolatokat oktató főiskolán, majd Kínától Albánián át sok helyütt volt diplomata, miközben a 2000-es években vezette a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt is, majd újra külszolgálatok következtek: 2010 óta volt nagykövet Pozsonyban, Tiranában, legutóbb pedig Kazahsztánban.

Heizert azzal indította útnak Novák Katalin, hogy „az ukrajnai háború miatt különösen nehéz poszton kell a magyar érdekeket képviselnie”, és arra is kérte, „mindent tegyen meg a béke előmozdításáért, és mindig tartsa szem előtt a kárpátaljai magyarság érdekeit”.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230509_Utnak_inditotta_az_allamfo_az_uj_kijevi_magyar_nagykovetet

Részvény: